Německá kancléřka Angela Merkelová a místopředseda vlády a ministr hospodářství...

Německá kancléřka Angela Merkelová a místopředseda vlády a ministr hospodářství Sigmar Gabriel na zasedání parlamentu v Berlíně (7. září 2016) | foto: Reuters

Merkelová by v boji o post kancléře konkurenty převálcovala, ukázal průzkum

  • 230
Angela Merkelová by v boji o post německého kancléře podle průzkumu agentury Forsa s přehledem porazila své protikandidáty ze sociální demokracie. Pro stávající kancléřku, která oznámila úmysl kandidovat už do čtvrtého období, se v průzkumu vyslovila téměř polovina dotázaných.

V přímém souboji se šéfem sociální demokracie Sigmarem Gabrielem by Merkelová dostala 50 procent hlasů, zatímco současný vicekancléř Gabriel jen 16 procent.

Pokud by se předsedkyni křesťanských demokratů postavil šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, o němž se také uvažuje, zvítězila by v poměru 49 ku 27.

Sociální demokraté zatím kandidáta na kancléře neoznámili, měli by tak učinit v lednu. Ať už se rozhodnou pro Gabriela, nebo Schulze, budou to mít v souboji s konzervativní unií CDU/CSU složité.

Tomu napovídají i poslední průzkumy, podle nichž by CDU/CSU dalo svůj hlas 36 procent německých voličů, zatímco sociálním demokratům 23 procent. Do Spolkového sněmu by se dostali ještě Alternativa pro Německo, Levice i Zelení (všichni deset procent) a svobodní demokraté (pět procent).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video