PŘEHLEDNĚ: Politici, herci i kuchař. Na koho už ukázala kampaň MeToo?

  • 324
Amerikou otřásá kauza sexuálního obtěžování ze strany mocných mužů. Server iDNES.cz připravil přehled neznámějších postav obviněných ze sexuálního obtěžování či nemorálního chování.

1 Harvey Weinstein

Harvey Weinstein na Oscarech (Los Angeles, 26. února 2017)

U něj to vše začalo. Deník The New York Times 5. října zveřejnil článek, podle kterého producent filmů jako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare nebo Nespoutaný Django řadu let sexuálně obtěžoval ženy a s pomocí právníků své chování úspěšně tajil. Ze sexuálních útoků ho obvinily herečky Ashley Juddová, Gwyneth Paltrowová, Angelina Jolie nebo naposledy Salma Hayeková (její zpověď čtěte zde).

Weinstein byl vyhozen z vedení své produkční firmy, opustila ho manželka a byl vyloučen z Akademie filmového umění a věd, která uděluje Oscary. Pětašedesátiletého filmového magnáta do dneška obvinilo ze sexuálních útoků, obtěžování a nevhodného chování více než sedm desítek žen a vyšetřují ho úřady v Londýně, New Yorku a Los Angeles.

V reakci na jeho kauzu vznikla celosvětová kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo, díky níž padlo podezření ze sexuálního zneužívání či obtěžování na řadu vlivných mužů, včetně politiků nebo herců. 

Časopis Time počátkem prosince prohlásil za osobnosti roku všechny, kteří „prolomili mlčení“ a připojili se ke kampani proti sexuálnímu obtěžování #MeToo (čtěte: Osobnostmi roku jsou hrdinové kampaně MeToo, rozhodl časopis Time).

2 Kevin Spacey

Známý americký herec Kevin Spacey byl v rámci kampaně MeToo obviněn ze...

Hollywoodskou hvězdu jako první obvinil americký herec Anthony Rapp, jehož se prý Spacey pokusil svést před třemi desítkami let. Rappovi tehdy bylo 14 let. Později se přidali další muži. „Stačilo, když mladému muži bylo pod třicet, a pan Spacey nás klidně osahával,“ vzpomínal například mexický herec Roberto Cavazos.

Londýnské divadlo Old Vic v polovině listopadu po vnitřním šetření oznámilo, že Spacey v letech 2004 až 2015, kdy byl jeho uměleckým ředitelem, sexuálně obtěžoval nejméně dvacet mužů. Hlavní představitel seriálu House of Cards na první obvinění reagoval spěšným coming outem, ale tím jen pobouřil gay komunitu. 

Spacey po vypuknutí kauzy přišel o čestnou cenu Emmy, společnost Netflix s ním ukončila spolupráci a opustil ho i jeho mediální zástupce. Ridley Scott oznámil, že vystříhá ze svého dokončeného filmu Všechny prachy světa veškeré scény, ve kterých Spacey hrál (Spaceyho příběh čtěte zde).

3 Donald Trump

Americký prezident Donald Trump během setkání se zástupci NASA v Bílém domě

Realitního magnáta a kandidáta Republikánské strany během loňské prezidentské kampaně obvinily tři ženy ze sexuálních útoků. Rachel Crooksová, Jessica Leedsová a Samantha Holveyová o rok později vyzvaly Kongres, aby zahájil vyšetřování nynějšího prezidenta USA.

Crooksová kdysi pracovala jako recepční v Trump Tower, kde ji prý Trump před více než deseti lety bez jejího souhlasu osahával a líbal. Leedsové se prý Trump nešetrně dotýkal v 70. letech cestou v letadle. „Měl ruce všude, sahal na mě a líbal mě,“ prohlásila.

Tři Trumpovy údajné oběti chtějí znovu otevřít kauzu obtěžování (11. prosince...
Tři Trumpovy údajné oběti chtějí znovu otevřít kauzu obtěžování (11. prosince...
Tři Trumpovy údajné oběti chtějí znovu otevřít kauzu obtěžování (11. prosince...

Bílý dům jejich svědectví označil za absurdní. „Navzdory tisícům promrhaných hodin a mnoha milionům vyhozených dolarů se demokratům nepodařilo prokázat jakékoli tajné kontakty s Ruskem,“ napsal prezident s odkazem na probíhající vyšetřování tzv. ruské kauzy. „Takže teď se zaměřili na falešná obvinění a vymyšlené historky o ženách, které neznám a nebo jsem se s nimi nikdy nesetkal. VYLHANÉ ZPRÁVY!“ konstatoval Trump (více čtěte zde).

4 Dustin Hoffman

Dustin Hoffman (Beverly Hills, 2. srpna 2017)

Osmdesátiletou legendu Hollywoodu obvinila z obtěžování herečka Kathryn Rossetterová. Ta tvrdí, že ji Hoffman osahával a ponižoval v době, kdy spolu v roce 1984 vystupovali v divadelní inscenaci Smrt obchodního cestujícího.

„Každý večer jsem plakala, když jsem dorazila domů,“ vzpomínala herečka. Podle ní ji Hoffman ponížil i před ostatními členy souboru, když ji přetáhl přes hlavu kombiné a nechal ji stát před herci v zákulisí s obnaženými ňadry.

S podobným příběhem se v polovině prosince svěřila i scénáristka Cori Thomasová. V roce 1980 jí bylo šestnáct let a byla spolužačkou Hoffmanovy dcery. Slavný herec ji prý tehdy pozval do svého hotelového pokoje v New Yorku, obnažil se před ní a nechal si od ní masírovat nohy. „Pořád říkal: ‚Víš, že jsem nahý. Pokud se podíváš, uvidíš, že jsem nahý,‘“ svěřila agentuře AP dnes 53letá žena, který podle svých slov incident považovala za svoji chybu.

Začátkem listopadu musel Hoffman vysvětlovat nařčení, že před 32 lety sexuálně obtěžoval tehdy sedmnáctiletou filmovou praktikantku Annu Grahamovou. Herec se omluvil za vše, čím Grahamovou mohl vystavit trapné situaci. Tvrdí však, že si na nic takového nevzpomíná (o obviněních proti Hoffmanovi jsme psali zde).

5 George Bush starší

Bývalý americký prezident George Bush na snímku z roku 2016

Bývalého amerického prezidenta ze sexuálního napadení obvinila herečka Heather Lindová. Třiadevadesátiletý republikánský politik, který je už pět let na vozíčku, ji prý během společného focení chytil za zadek a říkal neslušné vtipy. S podobným tvrzením přišlo ještě několik žen. Mluvčí prezidenta se za údajné napadení omluvil. „Komukoli, kdo se cítí uražen, se prezident Bush co nejupřímněji omlouvá,“ uvedl.

6 Bill Clinton

Bill Clinton (25. září 2013)

Fenomén MeToo po více než dvaceti letech připomněl sexuální aféry demokratického prezidenta, který v Bílém domě seděl v letech 1993 až 2001. Někteří komentátoři liberálních médií, která vždy stála spíše na straně demokratů, dokonce v současné atmosféře usoudili, že Clinton měl před lety kvůli kauze Lewinská odstoupit.

A objevila se i nová obvinění. Clintonův životopisec Edward Klein tvrdí, že bývalého prezidenta zažalovaly čtyři ženy, které se na bývalém prezidentovi domáhají vysokého odškodnění. Clinton se prý měl poklesků dopustit po odchodu z Bílého domu, když cestoval po světě s miliardářem Ronaldem Burklem. Jeho letadlu, na jehož palubě byl vždy dostatek mladých dívek, se prý přezdívalo Air Fuck One (čtěte: Orgie v letadle a sexuální obtěžování. V síti MeToo uvázl i Bill Clinton)

7 Al Franken

Senátor Al Franken kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování rezignoval na svoji...

Americký demokratický senátor za stát Minnesota rezignoval 7. prosince. S prvním obviněním přišla moderátorka Leeann Tweedenová. Franken, který se dříve živil jako komik, si prý od ní v roce 2006 během zábavního turné pro americkou armádu vynutil polibek. Tweedenová rovněž zveřejnila fotografii zachycující Frankena, jak jí sahá na prsa, zatímco spala v neprůstřelné vestě na palubě vojenského letounu při návratu z Afghánistánu.

Následovala podobná obvinění dalších žen. „V hloubi srdce vím, že jsem se ničeho nedopustil jako senátor, ničeho, co by zneuctilo tuto instituci,“ uvedl v oznámení o rezignaci. Pád demokratického politika u některých komentátorů vyvolal pochyby, jestli kampaň MeToo nepřerůstá v hon na čarodějnice.

8 Trent Franks

Republikánský kongresman Trent Franks rezignuje kvůli obvinění z nepatřičného...

Republikánský kongresman svoji rezignaci oznámil 7. prosince, když vyšlo najevo, že etický výbor Sněmovny reprezentantů vyšetřuje stížnosti dvou jeho bývalých asistentek na jeho sexuální narážky. Franks přiznal, že se dvěma ženami ze svého týmu vedl nevhodné konverzace na téma plodnosti a hledání náhradní matky pro své dítě. Odmítl však, že by na ně činil jakýkoli nátlak či se fyzicky pokoušel o sexuální kontakt.

„V současné kulturní a mediální atmosféře jsem hluboce přesvědčen, že bych nebyl schopen absolvovat férové vyšetřování před etickým výborem sněmovny dříve, než by zkreslené a skandalizované verze tohoto příběhu vystavily mne, mou rodinu, můj tým a mé vznešené kolegy ze Sněmovny reprezentantů veřejnému stahování z kůže,“ uvedl v prohlášení vysvětlujícím rezignaci.

9 John Conyers

John Conyers (Washington, 4. dubna 2017)

Nejdéle sloužící člen Kongresu složil mandát 5. prosince. 88letého člena Sněmovny reprezentantů počátkem roku obvinila z nemravných návrhů jeho bývalá poradkyně. Svou žalobu sice stáhla, později se objevily zprávy o další žalobě. Conyers rychle ztratil podporu svých stoupenců a špičky demokratů mu doporučily rezignaci. Conyers za Demokratickou stranu zastupoval stát Michigan, v dolní parlamentní komoře zasedal od roku 1964.

10 Dan Johnson

Člen Sněmovny reprezentantů amerického státu Kentucky Dan Johnson

Zákonodárce amerického státu Kentucky čelil obvinění, že o silvestrovské noci v roce 2012 ve sklepě svého domu líbal a osahával sedmnáctiletou dívku. Sedmapadesátiletý republikán obvinění odmítl jako falešné a politicky motivované. Ve středu 13. prosince se zastřelil. „Déle to již nemohu vydržet,“ napsal před sebevraždou na Facebooku (více zde: Tragédie v Kentucky. Zákonodárce byl nařčen z osahávání, zastřelil se).

11 Roy Moore

Republikán Roy Moore přijíždí k hlasovací místnosti v alabamském městě Gallant...

Fenomén MeToo má už reálné dopady na rozložení sil v americkém Kongresu. Republikáni po letech přišli o senátora za stát Alabama, když v tomto jižanském státě prohrál jejich kandidát Roy Moore. Ultrakonzervativnímu politikovi ublížilo obvinění, že před 40 lety jako začínající soudce osahával dvě náctileté dívky. Jedna z nich uvedla, že se choval násilnicky, zamkl ji v autě a ona se bála, že ji znásilní.

Moore obvinění popíral a označil je za špinavou politickou kampaň, postavil se za něj i Donald Trump. Když volby v polovině prosince prohrál, prezident se od něj rychle distancoval. 

Vítězství demokratického kandidáta Douga Jonese je celostátní senzací, protože hluboce konzervativní Alabamu za posledních 25 let v Senátu žádný demokrat nezastupoval. Republikánská většina v Senátu se navíc ztenčila na pouhý jeden hlas. Mooreova porážka je tak považována i za Trumpovu prohru.

12 James Levine

Dirigent James Levine na archivním snímku z roku 2006

Metropolitní opera v New Yorku se slavným dirigentem přerušila spolupráci 4. prosince. Levine podle policejní zprávy zveřejněné americkými médii v 80. letech sexuálně zneužíval nezletilého chlapce.

„Uváděl mě do rozpaků, vzbuzoval ve mně pocit viny,“ vypověděl loni v říjnu na policii muž, který je nyní ve středním věku. „Zraňovalo mě to, cítil jsem se ztracený, ochromený,“ dodal. Levine před ním například opakovaně masturboval a líbal ho na intimních místech.

Čtyřiasedmdesátiletý Levine patří k nejvýznamnějším světovým dirigentům. V letech 1986 až 2004 vykonával funkci uměleckého ředitele Metropolitní opery a do dubna 2016 hudebního ředitele. Poté s institucí spolupracoval jako její emeritní hudební ředitel (přečtěte si recenzi na Kouzelnou flétnu, kterou Levine dirigoval).

13 Michael Fallon

Britský ministr obrany Michael Fallon ve středu rezignoval. Čelí obvinění ze...

Kauza kolem sexuálního obtěžování zasáhla i Velkou Británii. Prvního listopadu rezignoval britský ministr obrany Michael Fallon. Důvod? Před 15 lety při večeři sahal na koleno jedné novinářce. Fallon se jí po letech omluvil, dotyčná na Twitteru napsala, že událost považuje za uzavřenou. 

Fallon se však dostal pod tlak, kterému nakonec podlehl. V rezignačním dopisu uznal, že jeho chování v minulosti „nedosahovalo vysokých standardů, jaké jsou na britskou armádu kladeny“. 

Máslo na hlavě mají i opoziční labouristé. Z jejich řad byl dočasně vyloučen 76letý poslanec Kelvin Hopkins, který údajně osahával mladou levicovou aktivistku (čtěte: Británie řeší kauzu sexuálních deliktů politiků. Mayová velí k prošetření).

14 Matt Lauer

Matt Lauer (New York, 21. dubna 2016)

Dlouholetý moderátor zpravodajské televize NBC News byl propuštěn koncem listopadu. Jedna z jeho obětí uvedla, že Lauer ji zamkl ve své kanceláři, řekl jí, aby si rozepnula halenku, stáhl jí kalhoty, přehnul ji přes židli a souložil s ní. O incidentu, který se odehrál v roce 2001, prý neřekla, protože se bála o místo.

Ženatý moderátor podle magazínu Variety obtěžoval i jiné spolupracovnice. Před jednou si stáhl kalhoty a ukázal jí přirození. Další věnoval jako dárek sexuální pomůcku a kolegyň se vyptával, s kým by chtěly spát (psali jsme zde: Moderátor dostal hodinovou výpověď po obvinění ze sexuálního obtěžování).

Obvinění ze sexuálního obtěžování dopadla i na další moderátory, například Charlieho Rose z CBS News, Lauerova kolegu z NBC News Marka Halperina, někdejšího moderátora Fox News Billa O’Reillyho či korespondenta listu The New York Times Glenna Thrushe.

15 Louis C.K.

Americký komik Louis C.K. vystoupí v Praze hned ve dvou večerech

Slavný americký komik přiznal, že před kolegyněmi z branže masturboval a ukájel se, když s nimi hovořil po telefonu. S těmito praktikami se setkaly komičky Dana Goodmanová, Abby Schachnerová, Julia Wolovová nebo Rebecca Corryová. Louis C.K. v omluvě uvedl, že má výčitky svědomí. V reakci na odhalení byla zrušena premiéra jeho filmu I Love You, Daddy a společnost Netflix zrušila plány na natáčení jeho zábavného pořadu.

16 Steven Seagal

Steven Seagal (17. listopadu 2013)

Hrdinu akčních filmů obvinila z nepřístojností například herečka Portia de Rossiová. Seagal ji prý při konkursu ve své kanceláři řekl, že „je důležité, když funguje chemie mimo filmové plátno“ a rozepnul si kalhoty. „Utekla jsem a zavolala svému agentovi,“ uvedla herečka. Seagala již dříve ze sexuálního obtěžování obvinila herečka Julianna Marguliesová či modelka Jenny McCarthyová (o obvinění proti akční hvězdě čtěte více zde).

17 Blake Farenthold

Republikánský kongresman Blake Farenthold

Republikánského člena Sněmovny reprezentantů za stát Texas v roce 2014 obvinila jeho bývalá asistentka, že s ní probíral své sexuální fantazie, opakovaně chválil její vzhled a žertoval, že to snad nebude bráno jako sexuální obtěžování. 

Dnes šestapadesátiletý politik hrozící soud odvrátil mimosoudním vyrovnáním ve výši 84 000 dolarů. Letos v prosinci vyšlo najevo, že k tomu použil peníze daňových poplatníků. Farenthold následně oznámil, že v dalších volbách už nebude kandidovat.

18 Mario Batali

Slavný šéfkuchař Mario Batali na snímku z roku 2006

Kauza Weinstein měla dopad i na gastronomickou scénu. Jedenáctého prosince oznámil odchod z čela svého rozsáhlého podniku restauratér Mario Batali. Slavný šéfkuchař zároveň skončil v kulinářské show „The Chew”. Reagoval tak na obvinění čtyř svých zaměstnankyň, které ho obvinily z nevhodných dotyků. 

Podle jedné z nich Batali využil toho, že se polila vínem a osahával jí ňadra. Další údajně zezadu objal a pevně se k ní přitiskl. Sedmapadesátiletý Batali, který provozuje restaurace v New Yorku, Las Vegas, Los Angeles, Chicagu a Bostonu, se přiznal. „Mnohé z popisu takového chování skutečně odpovídá tomu, jak jsem se choval,“ uvedl.

19 Russel Simmons

Hudební producent Russell Simmons na snímku z roku 2014

Spoluzakladatele nahrávací společnosti Def Jam tři ženy obvinily, že je v 80. a 90. letech znásilnil. Podle agentury AP se už o něj zajímá policie. Šedesátiletý producent prohlásil, že je nevinný a hodlá se bránit. „V žádném případě nechci zlehčovat hnutí MeToo. Poženu však k odpovědnosti ty, kteří mě obviňují,“ uvedl. 

Simmonse už v minulosti obvinila modelka Keri Claussen Khalighi, kterou prý donutil k sexu bez jejího souhlasu. Def Jam je jedním z nejslavnějších hip-hopových vydavatelství v USA, začínaly u něj hvězdy žánru jako například LL Cool J, Slick Rick, Beastie Boys nebo Public Enemy.

20 Ruben Kihuen

Kongresman Ruben Kihuen na snímku z roku 2016

Šestatřicetiletý člen Sněmovny reprezentantů za stát Nevada se měl provinit v roce 2016 během své volební kampaně. Jeho tehdejší poradkyně uvedla, že jí nabízel sex, i když mu jasně dala najevo, že nemá zájem. Další ženě údajně osahával hýždě a stehna. 

Kihuen se omluvil, podle svých slov si však nevybavuje, že by se tak choval. Šéfka demokratického klubu ve Sněmovně Nancy Pelosiová ho vyzvala, aby rezignoval. Kihuen poté oznámil, že v příštích volbách už nebude kandidovat.

21 Andrea Ramseyová

Andrea Ramseyová vstoupila do politiky v roce 2016. Nyní skončila kvůli...

Nejspíš první žena, kterou od startu fenoménu MeToo dohnaly hříchy minulosti. Novináři zjistili, že šestapadesátiletá aspirantka na demokratickou kandidátku do Sněmovny reprezentantů za stát Kansas před dvanácti lety čelila obvinění ze sexuálního obtěžování podřízeného. Když jí nebyl po vůli, tak ho vyhodila. 

Ramseyová po zveřejnění kauzy přišla o podporu strany a ukončila kampaň. Obvinění označila za lež a postěžovala si na „nulovou toleranci“ v Demokratické straně. „Tvrzení propuštěného a pomstychtivého zaměstnance stačí Demokratické komisi pro volby do Kongresu k tomu, aby nepodpořil naši slibně rozjetou kampaň,“ uvedla (o Ramseyové jsme psali zde).

22 Peter Martins

Dlouholetý vedoucí souboru New York City Ballet Peter Martins (22. září 2011)

Dlouholetý vedoucí newyorského baletu oznámil rezignaci na počátku ledna 2018. Jednasedmdesátiletého rodáka z Dánska pět členů souboru (z toho čtyři bývalí) obvinilo, že je v minulosti verbálně a fyzicky napadl. Další uvedli, že za jeho vedení v slavném baletu panovala „kultura zastrašování“. Martins všechna obvinění odmítl a postěžoval si, že obvinění si na něm a jeho rodině vybrala „bolestnou daň“.

23 Paul Haggis

Paul Haggis na archivním snímku z roku 2008

Kanadský oscarový režisér, producent a scenárista čelí obvinění čtyř žen, které tvrdí, že je sexuálně obtěžoval a znásilnil. Jedna z nich například uvedla, že ji Haggis přinutil k orálnímu sexu a poté ji znásilnil. Další zase prohlásila, že ji sexuálně obtěžoval, ale nakonec se jí podařilo utéct. Haggis tvrdí, že nikoho neznásilnil, na jedno z obvinění reagoval protižalobou. 

Haggis se jako režisér podepsal například pod filmem Crash a coby scenárista pod snímky Clinta Eastwooda Million Dollar Baby a Dopisy z Iwo Jimy.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video