Dmitrij Medveděv a Eduard Kokojev v metropoli Jižní Osetie Cchinvali (13. července 2009)

Dmitrij Medveděv a Eduard Kokojev v metropoli Jižní Osetie Cchinvali (13. července 2009) | foto: Reuters

Medveděv přijel do Jižní Osetie. Je to provokace, reagovala Gruzie

  • 19
Ruský prezident Medveděv přijel do Jižní Osetie. Separatistický gruzínský region navštívil od loňské rusko-gruzínské války vůbec poprvé. "Rusko a Jižní Osetie budou i nadále uskutečňovat společné projekty v různých oblastech a musí udržovat také vojenskou spolupráci," řekl při jednání s jihoosetským prezidentem Kokojevem. Gruzie označila návštěvu za provokaci.

Dmitrij Medveděv přijel do Cchinvali na pozvání Eduarda Kokojeva na pracovní návštěvu. Při setkání s lídrem separatistického regionu vyslovil "předpoklad", že návštěva položí základ pro přátelské vztahy obou zemí. Hovořil o "celé řadě (společných) projektů s cílem oživit jihoosetské hospodářství a sociální sféru".

Medveděv, kterého doprovázel ruský ministr obrany Anatolij Serďukov, také spolu s Kokojevem navštívil vojenskou základnu v Cchinvali a prohlédl si trosky budov zničených při loňské "gruzínské agresi" proti Jižní Osetii.

Jižní Osetie spolu s další gruzínskou separatistickou oblastí Abcházií vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii v 90. letech. Gruzie se ji loni pokusila znovu ovládnout silou, ale Rusko, které nad oběma regiony drželo ochrannou ruku, útok zastavilo a jeho jednotky načas vkročily na gruzínské území.

Vše o válce v Gruzii

Rusko poté oficiálně uznalo jihoosetskou a abcházskou nezávislost. Jeho postup se setkal s ostrou reakcí Západu. Kromě Ruska uznala nezávislost Jižní Osetie a Abcházie jen Nikaragua.

Rusko už do Jižní Osetie vložilo velké množství peněz, ale po loňské válce jsou tam stále tisíce lidí bez přístřeší a tisíce nemají práci, napsala agentura Reuters. Zavázalo se také bránit jihoosetské a abcházské hranice. Letos v březnu mu jihoosetská vláda poskytla na 99 let pozemky pro vybudování vojenských základen.

Gruzie s vyznačenou Jižní Osetií
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video