Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | foto: Reuters

Medveděv: Prezident zůstane nejmocnější, i když už to nebude Putin

  • 6
Příští ruský prezident zůstane nejmocnější figurou v zemi, i když už to nebude Vladimir Putin. V rozhovoru pro ruský magazín Itogi to řekl Dmitrij Medveděv, současný první vicepremiér a téměř jistý Putinův nástupce. Nynější šéf Kremlu se po volbách nejspíš stane předsedou vlády.

Kdo ve skutečnosti povede zemi, příští prezident, nebo Vladimir Putin coby premiér? zeptali se novináři Medveděva. A 42letý bývalý profesor práva a Putinův žák odpověděl: "Prezidentský úřad zůstane ložiskem moci v Rusku".

"Naše země je a zůstane prezidentskou republikou. Jinak tomu nemůže být. Nemohou existovat dvě, tři nebo pět center moci. O Rusko se stará prezident a ten je podle ústavy pouze jeden," citovala z rozhovoru agentura Reuters.

Medveděv, kterého si Vladimir Putin vybral za svého nástupce, počátkem března s největší pravděpodobností drtivě vyhraje prezidentskou volbu. Potvrzují to i průzkumy, z nichž vychází s téměř tříčtvrtinovou podporou. Rusové se prostě chystají vyslyšet Putinovu výzvu. - více zde

Putin už Medveděvovi slíbil, že po volbách a odchodu z Kremlu je připraven usednout do čela vlády. Analytici proto spekulují, že Medveděv pak sice bude oficiálně prezidentem, ale skutečná moc zůstane v Putinových rukou.

To se Medveděv dnešním prohlášením snaží vyvrátit. "Rusko je federální stát s velkým potenciálem a nemálo problémy. Taková země může být řízena jen za pomoci silné prezidentské moci, bez ohledu na to, kdo v danou chvíli v Kremlu sedí," prohlásil.

Nikdy ho nenahradím
Vladimir Putin, suverénně nejpopulárnější politik v Rusku, už znovu hlavou státu být nemůže. Končí mu totiž druhé funkční období, podle ústavy tak musí odejít. Mandát mu vyprší v květnu, a půjde-li vše podle plánu, Putin předá moc právě Medveděvovi. Jak prohlásil minulý týden na výroční tiskové konferenci, už se na to těší. Je prý šťastný, že žezlo dostane právě Medveděv, kterému Putin důvěřuje a považuje ho za "kvalitního a dobře připraveného člověka". - více zde

Hovoří se i o tom, že by se Putin po nějaké době do křesla šéfa Kremlu vrátil. To ale prezident minulý týden popřel. "Pokud bude Dmitrij Medveděv zvolen a já se stanu předsedou vlády, nikdy se ho nebudu snažit nahradit. Ujišťuji vás, že můj vztah s ním zůstane velice harmonický. Hlava státu nebude nikdy nahrazena. To by bylo škodlivé a kontraproduktivní," prohlásil Putin během konference, na niž do Kremlu dorazilo bezmála čtrnáct stovek novinářů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video