John McCain v Dallasu (4. března 2008)

John McCain v Dallasu (4. března 2008) | foto: Reuters

McCain nasbíral rekordní peníze, za demokraty přesto pokulhává

  • 2
Republikán John McCain už má na rozdíl od svých demokratických rivalů zajištěnu stranickou nominaci do prezidentských voleb. A tak má čas hromadit peníze na kampaň. V březnu získal 15 milionů dolarů, což je jeho osobní rekord. Přesto za demokraty zaostává: Obama dostal více než 40 milionů, Clintonová přes dvacet.

Vyplývá to z údajů z jednotlivých štábů. Senátor z Illinois Barack Obama tedy nad Hillary Clintonovou, s níž bojuje o stranickou nominaci, vede nejen na počet delegátů pro srpnový celonárodní nominační sjezd, ale také na shromážděné finance.

John McCain, 71letý senátor z Arizony, si v březnu vytvořil osobní rekord. Patnáct milionů dolarů za jediný měsíc zatím nikdy nezískal.

Oproti demokratům má McCain výhodu jisté nominace, kterou si zabezpečil výhrami v primárkách. Teď má čas dál shánět finanční prostředky. Bude je potřebovat - do volby zbývá ještě skoro osm měsíců.

Válečný veterán z Vietnamu McCain byl přitom ještě loni v létě outsiderem republikánského souboje. Jeho kampaň byla v troskách, chyběly peníze, problémy nastaly i s některými členy týmu. Už to vypadalo, že odejde poražen ještě před prvními primárkami, které se konaly v lednu v Iowě a v New Hampshiru.

Senátor, v případě zvolení nejstarší poprvé inaugurovaný prezident Spojených států, ovšem dostál své pověsti bojovníka. Kampaň neukončil, začal vyhrávat primárky, a tím pádem začaly chodit i peníze. V lednu a únoru dostal od příznivců po jedenácti milionech dolarů.

Horentní sumy ovšem v tomto případě zdaleka nemusejí pomoci. Američtí demokraté jsou totiž po osmiletém panování George Bushe nanejvýš motivovaní vyhlídkou na svého koně v Oválné pracovně, což se odráží na jejich finančních příspěvcích. Barack Obama tak v únoru vybral rekordních 55 milionů dolarů a od začátku celé kampaně získal 234 milionů.

Příznivci Clintonové jí za celou kampaň věnovali 175 milionů dolarů. McCain si zatím za toto období připsal "jen" 75 milionů dolarů.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video