John McCain v Dallasu (4. března 2008)

John McCain v Dallasu (4. března 2008) | foto: Reuters

McCain má nový spot a vyráží na turné. Demokraté se dál perou

  • 45
Zatímco demokratičtí uchazeči o Bílý dům Barack Obama a Hillary Clintonová dál bojují o stranickou nominaci, republikán McCain se už v klidu soustředí na listopadovou volbu. Dnes vyráží na turné, které ho má vykreslit coby silného vůdce schopného přinést změnu. A ve stejném duchu se nese i jeho nový volební spot.

McCainova "šňůra" začíná v Mississippi. Během týdne pak dvaasedmdesátiletý senátor navštíví Virginii, Maryland, Floridu a domovskou Arizonu.

Účelem cesty je podle lidí ze štábu "osvětlit vize Johna McCaina, představit ho důvěrným způsobem a zdůraznit jeho pozoruhodný americký příběh". McCain je válečný veterán z Vietnamu, kde byl léta v zajetí.

Senátor z Arizony si republikánskou nominaci do voleb zajistil v primárkách. A tak už nyní mohl zveřejnit svůj spot k "velkému finále". Minutové video, jež útočí na vlasteneckou strunu, ho zobrazuje jako zkušeného a silného vůdce a patriota. - na video se můžete podívat zde

"John McCain má dost zkušeností, aby mohl přinést změnu," říkají lidé z jeho týmu. Tím se podle CNN poněkud otírají o oba demokratické soupeře: zkušenostmi se ohání Clintonová, změna je zase ústředním heslem kampaně Obamovy.

Víc škody než užitku
McCain je teď tím třetím, který se směje, když se dva perou. Republikán z poklidu své jisté nominace sleduje napínavý souboj mezi Obamou (v případě zvolení prvním černošským prezidentem USA) a Clintonovu (která by zase byla první ženou v čele Spojených států).

Senátor z Illinois Barack Obama zatím vede, ale nikterak výrazně. Pro srpnový sjezd demokratické strany, který oficiálně nominuje kandidáta do volby, doposud podle propočtů CNN nashromáždil 1 625 delegátů. Clintonová má 1 486 volitelů, přičemž číslo zajišťující nominaci je 2 024. K tomu ale ani jeden z adeptů nemusí dospět, a o vítězi tak rozhodnou takzvaní superdelegáti. Tedy volitelé, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. - o superdelegátech si přečtěte zde

Drama mezi demokraty je sice mediálně atraktivní, ale uvnitř strany už sílí hlasy, že páchá víc škody než užitku. Minulý týden se v tomto duchu vyjádřil například senátor Christopher Dodd, sám bývalý uchazeč o Bílý dům. Později dokonce spolu s dalším senátorem Patrickem Leahym vyzval Clintonovou, aby ukončila kampaň. Ta odmítla. A sám Obama řekl, že jeho rivalka má nezpochybnitelné právo bojovat tak dlouho, jak bude chtít.

Nově se k souboji demokratů vyjádřil i guvernér státu Tennessee Phil Bredesen. V nedělním vysílání stanice Fox News řekl, že jeho prodlužování může stranu "obrovsky poškodit".

"Na konci srpna budeme znát kandidáta. Ale bude to kandidát rozdělené a emocionálně vyčerpané strany," prohlásil. "Můžeme tyhle volby vyhrát. Ale cestu k vítězství si sami děláme strmější a kamenitější, než musí být," dodal.

Takové obavy potvrdil i nový průzkum Opinion Research Corporation pro CNN. Vyplynulo z něj, že bitva může snížit celkovou účast demokratických voličů při listopadovém hlasování. Jeden ze šesti stoupenců Hillary Clintonové řekl, že nepůjde volit, pokud nominaci získá Obama. A v opačném směru jsou čísla stejná. Další kolo primárek čeká demokraty 22. dubna v Pensylvánii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video