Noví poslanci ve slovenském parlamentu kvůli koronaviru skládali slib s...

Noví poslanci ve slovenském parlamentu kvůli koronaviru skládali slib s rouškami. Na snímku je předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba. (20. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Sebral mi syna, tvrdí Kotlebova exmanželka. Z Egypta ho prý vzal na Slovensko

  • 40
Lídr slovenské krajní pravice Marian Kotleba čelí nařčení, že odebral syna exmanželce a odjel s ním za hranice. Rozvedený předseda strany LSNS za chlapcem počátkem dubna odletěl do Egypta, kde nyní jeho bývalá žena žije, aby ho navštívil. Dítě už se však ke své matce nevrátilo a ta se teď obává, že je nyní na cestě na Slovensko.

Kotlebova manželka Frederika si po rozvodu s politikem našla egyptského partnera a odstěhovala se s ním do jeho vlasti. Tam společně vychovávají pětiletého Ľudovíta z ženina prvního manželství a společnou dceru. 

Předseda Lidové strany Naše Slovensko syna podle Denníku N půl roku neviděl, a tak se za ním už začátkem dubna vypravil do Afriky. Exmanželka mu podle svých slov nechtěla dělat problémy a chlapce s ním pustila. Kotleba s ním bydlel v hotelu. 

Ve smluvený čas se však malý Ľudovít nevrátil a žena se bývalému partnerovi nemohla dovolat, tvrdí s tím, že se o odjezdu dozvěděla až od syna poté, co se jí s ním podařilo spojit. Oba Kotlebové měli odletět ještě v noci. „Už jsem udělala všechno a nikdo je neumí zastavit,“ popisuje.

„Syn tu chodí do školky, v příštím měsíci mají závěrečné zkoušky, je to velmi důležité. Nevím, co se stalo, že něco takového udělal. Jsem z toho zoufalá,“ říká Frederika.

Ta podle listu bude muset podat na Slovensku trestní oznámení, pokud Kotleba s dítětem skutečně odletěl, a zřejmě až pak jí úřady budou moci syna vrátit. Dodává, že právně se případ nedá nazvat únosem, nýbrž neoprávněným odebráním dítěte matce.

Rozkol kotlebovců dokonán. V nové Republice už nechtějí být za primitivy

Situaci podle ženy navíc komplikují odlišné egyptské zákony. Slovenská diplomacie incident nekomentovala s ohledem na ochranu osobních údajů zúčastněných.

Lídr LSNS byl nepravomocně odsouzen na čtyři roky a čtyři měsíce vězení v kauze šeků s nacistickou symbolikou. Čeká se už jen na verdikt Nejvyššího soudu. Pokud rozsudek potvrdí, Kotleba přijde kromě fyzické svobody i o poslanecký mandát.

Archivní video: Marian Kotleba se nakazil koronavirem, který původně popíral. Pak na něj radil kombinaci bromhexinu s vodkou:

29. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video