(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Stíhaný Čech si před deportací vykoupil na Maltě svobodu za půl milionu Kč

  • 32
Maltský soud ve středu propustil na kauci Čecha, kterého policie minulý týden zatkla na ostrově Gozo na základě evropského zatykače. O mužově vydání maltské soudy rozhodovaly už před rokem. Tehdy ho vydaly do České republiky, kde ho soud dříve odsoudil za daňové podvody.

Maltská média Čecha identifikovala jako čtyřicetiletého Marka Drgu, podle databáze české policie je mu 45 let. Soud ho ve středu propustil na kauci 3 000 eur (přibližně 77 500 korun) a osobní záruku 17 000 eur (bezmála 439 000 korun).

Proti dřívějšímu rozsudku v Česku se tehdy Drga odvolal. Úřady mu poté dovolily před zahájením odvolacího procesu vycestovat, uvedl jeho obhájce Roberto Montalto. Na Maltu se Drga vrátil loni v říjnu. Následně na něj byl vydán druhý evropský zatykač rovněž v souvislosti s obviněním z daňových podvodů a napomáhání trestnému činu.

Hledaný Marek Drga (Zdroj: Policie ČR)

Žádost o propuštění na kauci Montalto zdůvodnil tím, že české úřady „zneužívají systém“ a chtějí, aby Drga svědčil proti třetím stranám. Čech minulý pátek u soudu uvedl, že se nechce evropskému zatykači dobrovolně podvolit. Tvrdí, že jej v České republice zastrašuje policie v souvislosti s jeho bývalým obchodním partnerem.

V České republice byl odsouzen v případě takzvaných karuselových podvodů. Při nich se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Drga popírá, že se podvodů dopustil. Tvrdí, že byl na ostrově Gozo unesen a donucen podepsat usvědčující dokumenty.

Soudní řízení o vydání Drgy do České republiky bude pokračovat příští měsíc, napsal list Malta Today.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video