Dalajláma vystoupil na tiskové konferenci ve švédském Malmö. (12. září 2018)

Dalajláma vystoupil na tiskové konferenci ve švédském Malmö. (12. září 2018) | foto: AP

Pomáhejme uprchlíkům, Evropa však patří Evropanům, prohlásil dalajláma

  • 374
Tibetský duchovní vůdce dalajláma je na návštěvě Evropy a při své první zastávce vystoupil ve středu ve švédském Malmö. Dalajláma zdůraznil morální odpovědnost Evropy utečencům pomáhat a chránit je před smrtí ve válkou zmítaných zemích, ovšem zároveň upozornil na zachování evropské integrity.

Navzdory tomu, že švédští odpůrci imigrace a islámu nadšeně opakují dalajlámova středeční slova, podle kterých by se „uprchlíci měli vrátit do svých zemí a znovu je vybudovat”, duchovní vůdce na konferenci promluvil také nutnosti uprchlíkům pomáhat. „Přijměte je, pomozte jim, vzdělávejte a je a oni by poté měli sami pomoci své zemi, aby se rozvíjela,” řekl třiaosmdesátiletý duchovní.

Duchovní vůdce a držitel Nobelovy ceny míru často připomíná, že i on sám se stal uprchlíkem, když musel opustit hlavní tibetské město Lhasa, kterému Čína vyhrožovala vojenským zásahem a krvavým potlačením povstání. „Myslím si, že Evropa patří Evropanům,” prohlásil dalajláma a podle listu The Local dodal, že uprchlíci by měli od začátku jasně vědět, že by se jednou měli vrátit do své vlastní země a pomoci s její obnovou.

Ve švédském Malmö, kde žije početná imigrantská komunita, promluvil dalajláma jen tři dny dní poté, co protiimigrační strana Švédští demokraté slavila výrazný úspěch v parlamentních volbách. Se ziskem 62 křesel se zařadila na třetí místo, hned za vládnoucí středolevý blok a druhou středopravou alianci.

Lidé přivítali dalajlámu chlebem. EU je vzorem, řekl duchovní vůdce

Další zastávkou na dalajlámově evropské cestě je Nizozemsko, kde se v pátek setkal s oběťmi buddhistických učitelů, kteří se na nich měli dopustit sexuálního a psychického zneužívání. Dvanáctičlenná skupina na duchovního apelovala, aby problém zneužívání urychleně řešil a na sociálních sítích spustila kampaň s hashtagem #MeTooGuru.

Čtyři z údajných obětí z Belgie a Nizozemska se s dalajlámou setkaly v Rotterdamu, kde zahájil první den své čtyřdenní návštěvy. Podle agentury Reuters se duchovní na schůzce zavázal k tomu, že téma zneužívání otevře na listopadovém setkání budhistických učitelů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video