Poslanec a šéf Alternativy pro Německo (AfD) v Brémách Frank Magnitz | foto: AP

Policisté zastavili vyšetřování útoku na poslance AfD, nenašli pachatele

  • 53
Prokuratura v Německu zastavila vyšetřování lednového útoku na šéfa regionální pobočky strany Alternativa pro Německo (AfD) v Brémách. Franka Magnitze, který je zároveň poslancem, napadli tři maskovaní muži. Policie vyšetřování zastavila, protože se nepodařilo identifikovat podezřelé.

Magnitz, kterému je 67 let, byl napaden 7. ledna. Na záznamu, který o několik dnů později policie zveřejnila,bylo vidět, jak politika z odstupu několika metrů sleduje trojice mužů, kteří se částečně maskují.

V průchodu pak jeden z nich na oběť skočil a zezadu udeřil loktem do hlavy. Politik spadl na zem a uhodil se. Přestože vyšetřovatelé získali na 200 tipů a indicií, skutek se objasnit nepodařilo. Poslanec AfD byl po útoku dva dny ošetřován v nemocnici.

Spolkový kriminální úřad (BKA) ve své publikaci z konce července toto přepadení připsal levicovým radikálům, kteří jsou známí trestnými činy páchanými proti politickým oponentům. 

Zmíněná publikace se zabývá změnou kriminální situace v Německu v souvislosti s imigrací. Úřady sice uvedly, že incident byl levicově politicky motivovaným činem, nicméně záhy ujistily, že vyšetřování se vedlo „všemi směry“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video