Giuliano da Empoli se svou knihou Mág z Kremlu

Giuliano da Empoli se svou knihou Mág z Kremlu | foto: Profimedia.cz

Mág z Kremlu. Dílo o Putinovi pobláznilo Francii a kritici varují, že až příliš

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Může jeden román ovlivnit politiku Francie vůči Rusku? Minimálně kritici knihy Mág z Kremlu, jež loni nadchla Francouze, ji z toho podezírají. Ironií osudu vyšla v dubnu – pár týdnů po ruském vpádu na Ukrajinu. Spisovatel Giuliano da Empoli v románu vypráví příběh poradce ruského „cara“ Vladimira Putina. A dostal se s ním až k francouzské premiérce.

„Musíte pochopit jednu věc. Car nikdy nemluví konkrétně, zároveň však nikdy neřekne něco jen tak. Když už se obtěžuje udělat nějaký návrh, například že by se jeho politický poradce měl sejít s restaurátorem z Petrohradu a probrat s ním ruskou zahraniční politiku, jakkoliv absurdně to může znít, tento nápad se musí brát vážně a musí se splnit,“ vysvětluje Mág z Kremlu na straně 213.

Nejdříve je třeba zdůraznit, že tato kniha je pouhou fikcí. Beletrií, která shodou náhod ve Francii vyšla jen pár týdnů po invazi na Ukrajinu. A autor na to také čtenáře hned v úvodu upomíná. Přesto se stala hitem a podle kritiků je pro mnohé Francouze jistým „návodem na Rusko“. Prodaly se už statisíce výtisků, v říjnu navíc vyhrála Velkou cenu Francouzské akademie v kategorii román. A jen těsně jí unikla prestižní Goncourtova cena.

Rusko je příliš slabé na to, aby se chovalo jako velmoc, takže jeho jedinou možností, jak ovlivnit svět, je destabilizovat všechno a všechny, kteří se k Rusku nechovají jako k velmoci.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video