Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Maďarský voják zahynul při zneškodňování bomby v Afghánistánu

  • 2
V Afghánistánu byl zabit druhý maďarský voják. Zahynul na severovýchodě země, když se pokoušel zneškodnit podomácku vyrobenou bombu. Oznámilo to v Budapešti maďarské ministerstvo obrany.

Dvě nastražené bomby u silnice vedoucí na Kunduz objevili němečtí vojáci, kteří přivolali na pomoc maďarské pyrotechniky. Jejich velitel však zahynul, jakmile se přiblížil k první náloži.

Maďarsko vyslalo 250 vojáků do alianční operace v Afghánistánu, kde také spravuje jeden z provinčních rekonstrukčních týmů. Jiný maďarský voják zahynul minulý měsíc, také při zneškodňování bomby. Nyní se ministerstvo obrany rozhodlo dočasně přerušit aktivity svých vojáků spojené se zneškodňováním min.

Radikální islamistické hnutí Taliban zbavila moci zahraniční vojenská intervence v roce 2001. Po částečném uklidnění situace se násilnosti v Afghánistánu opět vystupňovaly v uplynulých dvou letech, kdy Taliban zintenzivnil útoky proti vojenským i civilním cílům. Od začátku letošního roku bylo zabito přes 1800 lidí, z toho 104 zahraničních vojáků. Mezi letošními oběťmi jsou i dva čeští vojáci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video