Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Maďarský student plánoval vraždu 22 lidí, protože prý prožil 22 špatných let

  • 28
Policisté zatkli v Budapešti dvaadvacetiletého vysokoškoláka, který chtěl zabít 22 lidí. Mladík, který trpí poruchou osobnosti, údajně vypracoval plán masakru. Chystal se vraždit v obchodním centru, případně v univerzitním kampusu. K akci se přiznal a policie ho obvinila z přípravy vraždy.

Podle mluvčího maďarské policie Zsolta Bodnára student Ábel S. vlastnil střelnou zbraň Luger Parabellum ráže devět milimetrů a několikrát s ní navštívil univerzitu i obchodní centrum. Od masakru ale vždy na poslední chvíli upustil.

Podle maďarské tiskové agentury MTI se k činu připravoval přes půl roku a chtěl zabíjet náhodně vybrané lidi. Jasno měl jen o počtu vražd. Kulku mělo dostat 22 lidí, protože doteď prý prožil 22 špatných let.

Dvaadvacetiletý student své plány svěřil přátelům a ti pak informovali policii. Muži zákona pak Ábela zadrželi ve čtvrtek ráno a dnes se ke svému činu doznal.

Policejnímu psychologovi svěřil, že ho fascinovaly zprávy o masovém vraždění na školách po celém světě, a proto se zapsal do střeleckého kroužku. Policie při domovní prohlídce v jeho počítači našla fotografie ze školního masakru v roce 1999.

Maďarsko je po loňské střelbě ve střehu

Podobný případ s tragickým koncem se v Maďarsku odehrál loni v listopadu, kdy student farmakologie začal střílet při vyučování a jednoho spolužáka zabil a tři zranil. - více čtěte zde

Střelba se ozývá často na školách ve Spojených státech. V Evropě došlo k nejhoršímu masakru v březnu 1996 ve skotském Dunblane, kde třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton zastřelil 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Pak spáchal sebevraždu.

O šest let později na gymnáziu v Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe. Loni na jaře pak v německém městečku Winnenden a jeho okolí sedmnáctiletý mladík postřílel 15 lidí, z toho většinu na střední škole, kterou předtím navštěvoval. Nakonec spáchal sebevraždu. - více čtěte zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video