ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Covid si podmaňuje východ Evropy. Polsko či Maďarsko hlásí nejvíce úmrtí

  • 235
Některé z evropských zemí zaznamenaly za poslední den největší počet úmrtí kvůli nákaze koronavirem. Od začátku pandemie registruje největší denní úmrtnost Maďarsko s 302 obětmi, letošní maximum vykazuje také Polsko s 653 úmrtími, smutného rekordu dosáhla také Ukrajina s 407 zemřelými. Vyšší počty nakažených pak eviduje i Německo a Rakousko.

Maďarsko za uplynulý den zaznamenalo dalších 302 úmrtí kvůli nákaze koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje. Je to nejvyšší počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 za jediný den od začátku pandemie, která si v desetimilionové zemi vyžádala už více než 20 000 obětí.

V Maďarsku podle údajů na vládním webu přibylo 6 700 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. V nemocnicích je aktuálně více než 12 000 pacientů s covidem-19, včetně 1 492 lidí napojených na plicní ventilaci. Maďarské zdravotnictví musí čelit zvyšující se zátěži, jakkoli se již podařilo přinejmenším částečně naočkovat pětinu populace, připomněl Reuters.

Od začátku pandemie se koronavirem nakazilo více než 650 000 Maďarů. V současnosti více než dva miliony lidí dostaly alespoň jednu injekci s očkovací látkou proti covidu-19, z toho více než 750 000 dostalo obě dávky, napsala agentura MTI. Ve snaze uspíšit očkování využívá země i vakcíny z Číny a Ruska, které nejsou schválené v Evropské unii.

23. února 2021

Očkovat se začalo den po Vánocích, nejprve přišli na řadu zdravotníci, pak obyvatelé pečovatelských domovů, následovali senioři starší 65 let a chronicky nemocní mladší 60 let, vojáci a příslušníci bezpečnostních složek a pracovníci kritické infrastruktury. V současnosti jsou očkováni učitelé ze škol, školek a jeslí, dodala MTI.

Maďarští novináři v otevřeném dopise zveřejněném nezávislými médií obvinili vládu z ohrožení životů tím, že médiím zakazuje přístup do nemocnic a rozhovory s lékaři. To jim prý znemožňuje informovat veřejnost o situaci v době, kdy úmrtnost na covid v Maďarsku patří k nejvyšším na světě. Lékaři, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, potvrdili agentuře Reuters, že nemocnice jsou plné.

Středovýchod Evropy je na tom nejhůř, tvrdí WHO. Podpořila AstraZenecu

Orbánova vláda nicméně popírá, že by čelila kritickému zaplnění lůžek. Podle státních médií je situace v nemocnicích pod kontrolou. Vládní mluvčí na kritiku zareagoval obviněním „levicových portálů“ z šíření falešných zpráv a zdůraznil, že nemocnice musí léčit, a ne natáčet reportáže.

Agentura Reuters současně upozornila na varování samotných lékařů, že zkreslené zpravodajství, neukazující plný rozsah krize, a cenzura by situaci mohly ještě zhoršit.

Letošní maximum v Polsku

Největší počet zemřelých v letošním roce zaznamenalo také Polsko, které za uplynulý den eviduje 653 úmrtí. Současně přibylo 32 874 nově potvrzených případů nákazy, skoro o tři tisícovky více než před týdnem.

17. března 2021

Polské zdravotnictví během nynější třetí vlny pandemie čelí extrémní zátěži. Počet hospitalizovaných s covidem překročil 31 000. Více než 3 000 lidí, což je rekordní počet, je napojeno na plicní ventilaci. Obsazených je 77 procent vyhrazených lůžek a 78 procent ventilátorů, uvedl list Gazeta Wyborcza na svém webu.

Deník upozornil, že více než 30 procent testů nyní dává pozitivní výsledek, přičemž podle Světové zdravotnické organizace více než pět procent pozitivních testů znamená, že se epidemie vymkla kontrole.

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 2,3 milionu lidí, z nichž více než 53 000 nákaze podlehlo.

Nedostatečná vakcinace na Ukrajině

Rekordní počet úmrtí zaznamenala za uplynulých 24 hodin také Ukrajina, kde přibylo 407 obětí a dalších 11 226 nově potvrzených případů. Předchozí rekord v počtu úmrtí za den padl minulý týden, kdy v jednom dni kvůli nákaze zemřelo 362 lidí.

Rekordní je i počet pacientů s covidem, jejichž stav si vyžadoval hospitalizaci. Během uplynulého dne nemocnice přijaly 5 558 nemocných, což představuje velký problém pro velice chatrné zdravotnictví jedné z nejchudších zemí v Evropě, uvedla agentura AFP.

Na Ukrajině s přibližně 40 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo 1,7 milionu lidí, z nichž 32 000 nákaze podlehlo. Očkování kvůli zpoždění dodávek vakcín, logistickým problémům i velice rozšířeným obavám z vakcinace začalo teprve 24. února a první injekci zatím dostalo sotva 230 000 Ukrajinců.

AstraZeneca mění název vakcíny na Vaxzevria. Ne kvůli problémům, tvrdí

Ukrajina zatím obdržela jen půl milionu dávek vakcíny AstraZeneca z licenční výroby v Indii, prodávané pod názvem Covishield. Dovezla také 215 000 dávek čínské vakcíny Coronavac firmy Sinovac, ale nečeká se, že by se použily dříve než od příštího týdne, dodala AFP.

Hlavní město Kyjev, které vykazuje nejvíce nových případů nákazy ze všech oblastí Ukrajiny, od pondělka 5. dubna zavře všechny školy a školky a omezí přístup do městské hromadné dopravy, kterou bude možné použít jen na zvláštní povolení.

„Nemáme jinou možnost, jinak tu budou každý den stovky mrtvých,“ napsal starosta Vitalij Kličko na sociální síti. Ministerstvo zdravotnictví podle agentury Unian předpovídá, že v příštích dvou týdnech počty nakažených ještě porostou.

Nárůst v Německu i Rakousku

Počet nakažených v posledních dnech přibývá po výrazném poklesu v polovině února také v Německu, kde se za posledních 24 hodin prokázal u dalších 17 051 lidí. Minulou středu země hlásila o zhruba 1 200 případů méně. Podle odborníků lze nárůst počtu nakažených přičíst šíření nakažlivějších variant.

Dalších 249 pacientů po nákaze koronavirem zemřelo, což je podobná bilance jako před týdnem. S odvoláním na německý Institut Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentura DPA.

Zatáhněte za záchrannou brzdu, vyzvala Merkelová Němce opět k zpřísnění

Země s 83 miliony obyvatel od počátku pandemie zaznamenala přes 2,8 milionu nakažených. Přes 76 300 pacientů komplikacím spojeným s covidem v Německu podlehlo. Více než 2,5 milionu se z nemoci vyléčilo.

Od poloviny února přibývá také počet nových případů v Rakousku, země za poslední den zaznamenala 3 001 nakažených. Za celou dobu pandemie se s koronavirem potýkalo 543 tisíc lidí, 9 308 Rakušanů covidu podlehlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video