Kartička s informacemi o prodělání covidu nebo o očkování, kterou se lidé při...

Kartička s informacemi o prodělání covidu nebo o očkování, kterou se lidé při vstupu do podniků či kulturních zařízení musí prokazovat. (30. dubna 2021) | foto: AP

Maďarsko otevírá hranice, kvůli koronaviru byly zavřené téměř deset měsíců

  • 7
Maďarsko zrušilo téměř kompletně uzávěru hranic, kterou zavedlo v září loňského roku kvůli pandemii covidu-19. Vstupovat do Maďarska lze nyní bez omezení a zvláštních požadavků po pozemní hranici ze všech sousedních států Maďarska kromě Ukrajiny. Restrikce se dosud týkaly především turistů, kteří nadále nemohou vstupovat do země letecky.

Uvolnění koronavirových opatření se uvádí v dekretu premiéra Viktora Orbána, který se v úředním věstníku objevil v úterý pozdě večer a účinnosti nabyl s okamžitou platností. Vláda rozvolnění odůvodnila zlepšenou epidemickou situací.

Maďarsko rozvolňuje. Pro očkované se otevřely restaurace, kina nebo zoo

Hraniční uzávěra dosud platila především pro turisty, na tranzit a osoby cestující do Maďarska za obchodem, pendlery, diplomaty či sportovce se nevztahovala.

Bez ohledu na nyní zaručený volný vstup do země stále platí, že se turisté nesmějí v Maďarsku ubytovávat, připomněla DPA. Výjimku mají očkovaní proti covidu-19 ze zemí, s nimiž Budapešť uzavřela dohodu o vzájemném uznávaní očkovacích certifikátů. Mezi ně patří i Česko.

Se zrušením uzávěry mají skončit také kontroly na maďarské vnitřní hranici shengenského prostoru, což oznámil již minulý týden ministr zahraničí Péter Szijjártó. Týká se to hranic Maďarska se Slovenskem, Rakouskem a Slovinskem.

1. května 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video