Ferenc Gyurcsány se raduje z těsného vítězství v prvním kole.

Ferenc Gyurcsány se raduje z těsného vítězství v prvním kole. | foto: Reuters

Maďarské parlamentní volby skončily nerozhodně

  • 7
Páté parlamentní volby od pádu komunistického režimu v Maďarsku přinesly patrně nerozhodný výsledek. Po sečtení více než 95 procent hlasů je zřejmé, že voliči dali vládnoucí Maďarské socialistické straně premiéra Ference Gyurcsánye o pouhé procento víc hlasů než dosud opozičnímu Fideszu.

Překvapením je skutečnost, že do jednokomorového parlamentu se zřejmě probojovaly další dvě menší strany. Dnešní volby charakterizovala vysoká volební účast. Maďarské socialistické strana (MSZP) získala 43,3 procenta hlasů, zatímco Fidesz 42,2 procenta.

Úlohu jazýčku na vahách při sestavování budoucí vládní koalice by proto mohly sehrát dvě menší strany - liberální Svaz svobodných demokratů (SZDSZ), který je nyní koaličním partnerem vládních socialistů, a opoziční Maďarské demokratické fórum (MFD), jehož kandidáti v minulých volbách v roce 2002 figurovali na společné kandidátce s Fideszem.

SZDSZ získal 6,28 procenta hlasů, MDF 5,03 procenta. Práh pro získání parlamentních mandátů přitom činí pět procent.

Důležité bude druhé kolo
Těsné výsledky znamenají, že pro konečné rozložení sil na maďarské politické scéně bude klíčové druhé kolo voleb, které je naplánováno na 23. dubna. V něm se bude mimo jiné rozhodovat v jednomandátových obvodech, kde se zatím nepodařilo nikoho zvolit.

Komplikovaný maďarský volební systém obsazuje ve 386členném parlamentu část křesel poměrným způsobem na základě stranických kandidátek a část většinovým způsobem v jednomandátových obvodech.

Volby byly rovněž soubojem dvou silných osobností. Expremiér Viktor Orbán by socialistům rád oplatil hořkou porážku z minulého hlasování a opět se usadil do premiérského křesla po Gyurcsányovi. MDF ale před letošními volbami prohlásilo, že v případném jednání o sestavení vlády s Fideszem by si kladlo tvrdé podmínky.

Snadnější proto bude dohoda mezi současnými vládními partnery o pokračování koalice. Pokud by Gyurcsányho strana skutečně zvítězila, šlo by v Maďarsku o první úspěšné obhájení vládní moci pro druhé volební období od pádu komunismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video