Francouzský prezident Emmanuel Macron hovoří s mladíkem ve francouzské části karibského ostrova Saint-Martin, který před rokem stihla živelní pohroma (29. září 2018). | foto: Reuters

Mladík z fotografie s Macronem půjde do vězení, našli u něj drogy

  • 146
Jeden ze dvou mladíků pózujících na kontroverzní fotografii s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na karibském ostrově Svatý Martin byl odsouzen kvůli držení omamných látek a vzpouře. Soud mladému recidivistovi uložil osm měsíců vězení, z toho čtyři měsíce nepodmíněně.

Macron navštívil francouzský ostrov v Karibském moři na konci září, tedy zhruba rok poté, co ho zpustošil hurikán Irma. Při té příležitosti se nechal fotografovat s mladíky, které jako jedny z obětí přírodní katastrofy navštívil přímo v jejich domě.

Jeden z mladíků se šéfovi Elysejského paláce přiznal, že je zloděj a právě se vrátil z vězení. Macron dvaadvacetiletému muži domlouval, že by se jako silný a zdravý člověk měl zapojit do práce na obnově ostrova, neměl by tropit hlouposti a krást.

Na mladého muže však autorita pana prezidenta dlouhodobě nezapůsobila. Minulý pátek ho policie zatkla kvůli držení přibližně 20 gramů marihuany a byl odsouzen k osmi měsícům vězení, píše AFP. Podobného skutku se dopustil už v roce 2016.

Francouzský prezident se v září nechal zvěčnit s výtečníkem a jeho bratrancem na nepříliš státnicky působící fotografii. Oba mladíci ukazovali vulgární gesta, vztyčený prostředníček a takzvaného paroháče.

Macrona kvůli fotografii ostře odsoudila mimo jiné vůdkyně opozičního krajně pravicového hnutí Národní sdružení Marine Le Penová, která na twitteru napsala, že Francie si něco takového nezaslouží a prezidentovo chování označila za neodpustitelné.

Prezident se hájil tím, že má rád „každé dítě republiky,“ bez ohledu na chyby, které spáchalo. „Nevybrali si místo, kam se narodit, neměli šanci tyto chyby nedělat,“ kritizoval Macron Le Penovou a zdůraznil svůj záměr této mládeži pomoci.

Na současný vývoj kauzy zareagoval člen krajně pravicového Národního sdružení Gilbert Collard. „Macronovo domlouvání malému andílkovi ze Svatého Martina se očividně minulo účinkem,“ poznamenal na Twitteru.

Francouzský prezident navštívil rok po hurikánu Irma ostrov Svatý Martin:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video