(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Sezóna smrti v rakouských Alpách. V zimě zemřelo 93 lidí, včetně tří Čechů

  • 5
V rakouských Alpách během zimní sezony 2018/2019 zemřelo při zimních sportech a túrách 93 lidí, což je méně než o rok předtím. Z celkového počtu mrtvých přišlo 19 lidí o život pod lavinami, tři z těchto obětí byli Češi. Oznámil to v úterý v Innsbrucku rakouský úřad pro alpskou bezpečnost.

Podle statistiky rakouského úřadu se od začátku loňského listopadu do 24. března zranilo při rekreaci v Alpách celkem 6452 lidí, což je o osm procent méně než v předchozí sezoně. Nejvíce zraněných turistů (36 procent) pocházelo z Německa, domácí Rakušané tvořili jen 24 procent zraněných rekreantů, devět procent zraněných pocházelo z Nizozemska.

Smrtelné úrazy, laviny a další nehody si během zimní alpské sezony vyžádaly 93 obětí na životech. Z toho 19 zemřelo na sjezdovkách, dalších 19 lidí pak pod lavinami. Obětí lavin přitom letos a loni nebylo jako obvykle nejvíce v Tyrolsku, ale ve Vorarlbersku.

Právě v této spolkové zemi, konkrétně ve středisku Lech, letos v lednu pod lavinou zemřeli čtyři němečtí lyžaři. Tři oběti lavin pocházejí z České republiky - jeden muž zemřel loni v prosinci při lyžování na ledovci Hintertux, letos v lednu pak přišel o život český alpinista v Korutanech a koncem února další Čech v tyrolském středisku Kühtai.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video