Alexadder Lukašenko zakázal zahraniční pomoc opozici

Alexadder Lukašenko zakázal zahraniční pomoc opozici | foto: Profimedia.cz

Lukašenko odřízl opozici od pomoci Západu

  • 24
Běloruský prezident Alexander Lukašenko opět zaútočil na opozici. Zakázal pomoc ze Západu. "Příjem a použití mezinárodní technické pomoci k protiústavním účelům se tímto zakazuje," cituje z prezidentského dekretu agentura Reuters. Opozice se bojí, že tím zákazy neskončily.

Lukašenko, který se drží u moci od roku 1994, rovněž svým výnosem zakázal používání této pomoci během přípravy a průběhu voleb, referend, shromáždění, manifestací, pochodů, či demonstrací.

Opoziční lídři okamžitě poukázali, že dekret může souviset s Lukašenkovou nervozitou před prezidentskými volbami, které budou příští rok.

V loňském referendu prošla změna ústavy, která Lukašenkovi umožňuje, aby se příští rok mohl ucházel potřetí o prezidentský mandát. Dosud mohl být jeden člověk zvolen pouze dvakrát. - více zde

"Je to čistě politické, spíš než legální rozhodnutím," míní jeden z vůdců opozice Anatoly Lebeďko.

Podle něho to nedokládá 80procentní podporu, kterou se Lukašenko chlubí. "Kdyby to tak bylo, neviděli bychom tak nervozní způsoby. Povede to k tomu, že opozice skončí v ilegalitě," poznamenal podle Reuters.

Lebeďko se obává, že by dekret mohl sloužit jako předloha k uzavření pomoci Západu i pro vzdělání a další oblasti života v Bělorusku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video