Záběr z vyšetřování v německém Lübecku, kde útočník v autobuse zranil několik lidí. (20. července 2018) | foto: AP

Útočníka z autobusu v Lübecku obvinili z pokusu o vraždu, motiv nesdělil

  • 245
Německá prokuratura obvinila útočníka z autobusu v Lübecku z pokusu o vraždu a dalších trestných činů, včetně vážné újmy na zdraví a žhářství. Útočník je nyní ve vazbě. K motivu svého činu zatím mlčí, podle Spiegelu však má psychické problémy a je přesvědčený, že mu jeho sousedé chtějí ublížit.

Útok se odehrál v pátek v linkovém autobuse v severoněmeckém přístavním městě Lübecku. Jeden z cestujících na ostatní včetně řidiče vytáhl nůž a několik z nich pobodal. Policie podle německého serveru Welt už v pátek vyloučila teroristický motiv útoku.

„Je tu závažné podezření, že se obviněný snažil zapálit autobus s velkým počtem cestujících a tím pádem zranit co nejvíce lidí. Navíc je tu podezření z pokusu o vraždu s ohledem na muže z Nizozemska, který byl vážně zraněn nožem,“ uvedli vyšetřovatelé. Jedenadvacetiletý Nizozemec už nyní údajně není v ohrožení života.

Média uvádějí odlišné počty zraněných, mluvilo se o osmi až dvanácti, nyní se uvádí deset zraněných, přičemž tři jsou zraněni vážně. Útočník také v autobuse nechal batoh, ze kterého vycházel kouř. 

Čtyřiatřicetiletý útočník identifikovaný jako Ali D. odmítl sdělit, proč útočil. Spiegel nicméně s odkazem na útočníkova otce uvádí, že trpí psychickými problémy a tvrdil mu, že jej pronásledují jeho sousedé a že se jej snaží zabít „škodlivou radiací přes zeď“. „Vždycky říkal ‚moje tělo hoří‘ nebo ‚snaží se mi zničit oči‘,“ uvedl mužův otec.

Muž se také údajně přel se svou bývalou partnerkou o přístup ke společné dceři, kterou už delší dobu neviděl. „Proto byl tak frustrovaný a naštvaný,“ dodal jeho otec s tím, že se Ali D. chtěl z Německa odstěhovat a už se údajně odhlásil i ze svého bytu v Lübecku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video