Ruská nákladní loď Ursa Major zásobující enklávu v Kaliningradské oblasti...

Ruská nákladní loď Ursa Major zásobující enklávu v Kaliningradské oblasti připlouvá do Baltijsku. (3. července 2022) | foto: Reuters

Litva dále utahuje sankční kohouty, ruská enkláva se nedočká ani alkoholu

  • 369
Litva v souladu se sankcemi Evropské unie rozšířila omezení na převoz zboží přes své území do ruské kaliningradské enklávy. Opatření se nově vztahuje na alkohol, cement nebo dřevo, uvedl mluvčí litevské celní správy.

Omezení přepravy dalších druhů zboží do ruské oblasti u Baltského moře podle litevských médií odpovídá sankčnímu balíku EU, který členské státy přijaly 8. dubna v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Tranzit zboží do Kaliningradské oblasti je předmětem diplomatických sporů mezi Moskvou a Vilniusem od poloviny června. Litva minulý měsíc zakázala přes své území do ruské enklávy přepravovat zboží, na které se vztahují protiruské sankce evropského bloku. Rusko omezení tranzitu označuje za blokádu a už dříve Vilnius varovalo, že podnikne tvrdá odvetná opatření.

Litevské ministerstvo zahraničí na svých stránkách podle zpravodajského portálu Delfi zdůraznilo, že pozemní doprava mezi Kaliningradskou oblastí a jiným ruským územím není zablokovaná.

„Přeprava lidí a zboží, které nepodléhá sankcím EU, pokračuje. Litva na tuto přepravu neuvalila žádné jednostranné, individuální nebo dodatečné sankce,“ uvedlo ministerstvo.

Kaliningradská oblast, vklíněná mezi Polsko a Litvu, dostává dodávky zboží z Ruska po železnici a po silnici přes litevské území. S ostatními částmi Ruska má ale také námořní spojení.

Omezení tranzitu do Kaliningradské oblasti bylo v pondělí i součástí telefonního hovoru ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, píše agentura Reuters. Státníci hovořili o „možných společných krocích (...) v souvislosti s nelegálními restrikcemi na převoz zboží do Kaliningradské oblasti zavedenými Litvou“, uvedl v prohlášení zveřejněném na telegramu Kreml.

Litva s Ruskem kromě Kaliningradu nesousedí, hranice ale sdílí s Běloruskem. Bělorusko je ruským spojencem v konfliktu na Ukrajině; války se přímo neúčastní, poskytlo ale ruským silám k útoku na Ukrajinu své území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video