Linda Trippová hovoří k novinářům po soudním jednání ve Washingtonu. (29. července 1998)

Linda Trippová hovoří k novinářům po soudním jednání ve Washingtonu. (29. července 1998) | foto: AP

Zemřela žena, která spustila aféru Clintona a stážistky Lewinské

  • 98
V 70 letech ve středu zemřela Linda Trippová, klíčová postava aféry kolem bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a stážistky Monicy Lewinské. Trippová tajně nahrávala své rozhovory s Lewinskou, během kterých se jí Lewinská svěřila, že během své stáže v Bílém domě měla milostný poměr s tehdejším prezidentem Billem Clintonem.

Agentura AP píše, že Trippová se s Lewinskou seznámila na americkém ministerstvu obrany poté, co mladá žena v dubnu 1996 ukončila stáž v Bílém domě. Prý se spřátelily. 

Trippová ale tajně nahrávala rozhovory, během kterých se jí Lewinská svěřila, že měla milostný poměr s tehdejším prezidentem Clintonem.

Trippová téměř 20 hodin nahrávek předala v lednu 1998 zvláštnímu vyšetřovateli Kennethu Starovi. 

Bill Clinton, který byl šéfem Bílého domu v letech 1993 až 2001, čelil kvůli aféře jako druhý prezident Spojených států procesu impeachmentu. Ústavní žalobu ale nakonec ustál.

AP uvádí, že když se ve středu objevily informace, že Trippová zřejmě brzy zemře, Monica Lewinská na Twitteru napsala, že „bez ohledu na minulost“ doufá, že se uzdraví.

Ačkoliv oficiální informace o příčině smrti Trippové nebyly zveřejněny, podle některých zdrojů zemřela na rakovinu slinivky.

14. listopadu 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video