Místní liberijský malíř maluje na venkově obraz, který má vzdělávat proti...

Místní liberijský malíř maluje na venkově obraz, který má vzdělávat proti šíření viru eboly (23. září 2014). | foto: AP

Liberijský lékař je úspěšný v boji s ebolou, nakaženým podává lék na HIV

  • 72
Liberijský lékař možná našel lék na boj se smrtelnou epidemií eboly. Patnácti nakaženým pacientům podal lék, který se používá na léčbu HIV. Všichni, kteří ho dostali v prvních pěti dnech nákazy, přežili. Zemřeli pouze dva nemocní, kteří medikament dostali později.

Doktor Gobee Logan se inspiroval v odborném časopise, který ebolu porovnával právě s virem HIV. Oba viry se v lidském těle podobně replikují. Nejprve lékař zkoušel podat pacientům látku acyclovir, ale ta se ukázala jako neefektivní. Na zdravotníkovi, který se nakazil ebolou, vyzkoušel látku lamivudine. Do dvou dnů viděl příznaky uzdravování a zdravotník přežil.

Celkem lékař podal lamivudine patnácti pacientům na venkově Libérie, kde pracuje. Třináct z nich přežilo. Přitom v západní Africe úmrtnost lidí nakažených ebolou dosahuje 50 procent. Může se však vyšplhat až na 90 procent.

„Bolelo mě břicho, cítila jsem se slabá, zvracela jsem,“ popisovala průběh nemoci třiadvacetiletá Elizabeth Kundu. „Dali mi lék a nyní se cítím dobře, mohu jíst,“ doplnila. Mladá žena a dalších dvanáct vyléčených pacientů dostalo lék v prvních pěti dnech, kdy je krvácivá horečka zasáhla.

„Jsem si jistý, že když ho pacienti dostanou včas, lék může pomoci,“ řekl Logan americké stanici CNN. Lékař si uvědomuje, že lamivudine může způsobit problémy s játry a existují další rizika spojená s jeho užíváním, nicméně tvrdí, že jsou zanedbatelná v porovnání s rizikem eboly.

Zároveň ví, že odborná veřejnost jeho léčbu nebude považovat za věrohodnou, protože ji nedokázal na skutečné studii, která by musela zahrnovat víc pacientů. „Náš lid umírá a bavit se o studií nemá význam. Jsem lékař a dělám, co mohu, abych zachránil lidské životy,“ upozorňuje.

Doktor Anthony Fauci, ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci řekl CNN, že Loganův přístup má teoreticky určitý význam. Lamivudine totiž patří do skupiny léčiv, z nichž některé byly na léčbu eboly testovány.

Současná epidemie eboly nejvíce postihla Sierru Leone, Guineu, Libérii a rozšířila se i do Senegalu a Nigérie. Podle nejnovější bilance v důsledku nákazy zemřelo už téměř 3 100 lidí. Celkem se ebolou nakazilo víc než šest a půl tisíce lidí. Některé studie varují, že do listopadu by se počet infikovaných mohl vyšplhat i přes 20 tisíc nakažených.

Co způsobuje virus ebola

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video