Šéf libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh (2. října 2023)

Šéf libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh (2. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Za každý útok dvojnásobná odpověď. Hizballáh pálí na Izrael rakety a vyhrožuje

  • 46
Z Libanonu bylo v úterý odpáleno asi dvacet raket na severní Izrael, v oblasti Galileje a Golanských výšin se rozezněly sirény, oznámila to izraelská armáda. Libanonský poslanec za Hizballáh mezitím podle agentury Reuters do Izraele vzkázal, že jeho hnutí odpoví hned dvakrát na každý útok na civilisty poté, co při nedělním izraelském úderu v jižním Libanonu zemřela žena a její tři vnoučata.

Izraelská armáda podle listu Haarec uvedla, že šest raket úspěšně sestřelila, zatímco dvě dopadly na otevřená prostranství v Ejn Kinije, drúzském městečku na Golanských výšinách. Izraelské jednotky na útok odpověděly dělostřeleckou palbou namířenou na místa odpalů. Nejsou bezprostředně hlášeny oběti ani škody na majetku, uvedl list The Times of Israel (ToI).

Libanonský poslanec Alí Fajád v úterý na pohřbu obětí nedělního útoku, jehož se účastnily stovky lidí, řekl, že Hizballáh odpoví dvakrát na jakoukoli agresi zaměřenou na civilisty. „Rezistence se dosud neprojevila v plné váze,“ uvedl Fajád podle agentury Reuters s odkazem na své šíitské militantní hnutí financované Íránem.

Šéf Hizballáhu pochválil Hamás za masakr v Izraeli. Mluví o rozhodující bitvě

Agentura AP napsala, že Izrael považuje Hizballáh za své nejvážnější bezprostřední ohrožení a odhaduje, že hnutí míří na židovský stát přibližně 150 tisíci raketami a střelami. Disponuje rovněž různými typy dronů a raket země-moře.

Při izraelském útoku na jedoucí automobil v jižním Libanonu v neděli podle libanonských úřadů zahynuly tři dívky ve věku deset až čtrnáct let a jejich babička. Izraelská armáda uvedla, že její jednotky zacílily vozidlo „identifikované jako pravděpodobný dopravní prostředek teroristů“ a že zprávy, že v něm jeli civilisté, prověřuje.

Po izraelském útoku v Libanonu zemřela žena a tři děti, země podá stížnost k OSN

Fajádovy výroky odrážejí současnou napjatou situaci na izraelsko-libanonské hranici, kde dochází k nejprudším střetům mezi izraelskými jednotkami a bojovníky Hizballáhu od války Izraele proti tomuto hnutí z roku 2006. Podle libanonských bezpečnostních složek bylo při současných střetech zabito více než 60 bojovníků Hizballáhu a deset civilistů. Na druhé straně hranice přišlo o život nejméně sedm izraelských vojáků a jeden civilista.

Zároveň sílí obavy, že probíhající operace izraelské armády v Pásmu Gazy, která je odvetou za krvavý útok radikálního palestinského hnutí Hamás ze 7. října, by mohla přerůst ve válku v širším blízkovýchodním regionu.

Do Bejrútu v úterý přicestoval na neohlášenou návštěvu poradce amerického prezidenta Amos Hochstein, aby o vypjaté situaci v regionu jednal s úřadujícím libanonským premiérem Nadžíbem Míkátím a předsedou parlamentu Nabíem Berrim. Po schůzce Hochstein podle agentury AP novinářům řekl, že Washington si nepřeje eskalaci a rozšíření konfliktu v Gaze do Libanonu a že je „nanejvýš důležité“, aby utichly boje na jižní libanonské hranici.

31. října 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video