ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Francouzské město ruší partnerství s polskou obcí, zavedla zóny bez LGBT

  • 288
Město Saint-Jean-de-Braye ve střední Francii po 25 letech končí spolupráci s partnerskou obcí Tuchów na jihovýchodě Polska. Radním ve Francii se nelíbí usnesení polských kolegů, na základě kterého se městečko Tuchów stalo zónou bez ideologie, jež prosazuje posílení práv sexuálních menšin.

Usnesení přijal Tuchów loni. Colette Martinová-Chabbertová, která je v radě Saint-Jean-de-Braye odpovědná za mezinárodní vztahy, řekla, že rozhodnutí polských radních jejich francouzské kolegy šokovalo. Jejich město leží v departamentu Loiret, kde za druhé světové války byly tři internační tábory, přičemž v jednom z nich byli vězněni Romové a homosexuálové.

Soud zakázal týdeníku Gazeta Polska rozdávání nálepek "zóna bez LGBT"

„Hned jsme si uvědomili, jak závažné je to rozhodnutí (radních v Tuchowě), a konstatovali jsme, že se historie opakuje,“ řekla Martinová-Chabbertová. „Nemůžeme se smířit s tím, že jsou přijímána taková rozhodnutí porušující lidská práva,“ dodala.

Starostka Tuchowa Magdalena Marszalková připomněla, že zmíněné usnesení prošlo hlasy zastupitelů národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), kteří mají v radě většinu. Ona osobně varovala, že toto usnesení může obci způsobit škody, a myslí si, že nic takového nebylo potřeba.

V usneseních k vytvoření „zóny bez LGBT“ se zastupitelé v několika desítkách polských měst a obcí ovládaných PiS přihlásili k „polské tradici a kultuře, k výchově mladých generací na základě křesťanské tradice“. Šlo o reakci na krok Varšavy, kde vládne Občanská platforma, na celopolské úrovni největší opoziční strana. Tamní zastupitelstvo přijalo takzvanou Chartu LGBT, v níž přislíbilo různé vstřícné kroky vůči sexuálním menšinám. To tvrdě odsoudili politici z vládnoucího Práva a spravedlnosti, kteří se staví do role ochránců tradiční rodiny a křesťanských hodnot.

Gender ze Západu a LGBT komunita ohrožují polský stát, řekl Kaczyński

Saint-Jean-de-Braye a Tuchów podle zpravodajské televize TVN24 spolupracovaly hlavně při výměnách mládeže, jejich zástupci se dělili o zkušenosti z místní samosprávy, a to zejména před vstupem Polska do Evropské unie v roce 2004.

Ve snaze dát najevo odpor proti „zónám bez ideologie LGBT“ liberálně orientovaní radní v západopolské Poznani nechali rozmístit u vjezdu do města, na některých úřadech a dokonce u rezidence arcibiskupa tabule s nápisy, že příslušníky sexuálních menšin v tomto městě vždy rádi uvidí. „Chceme dát najevo, že v Poznani se každý může cítit svobodně a bezpečně nezávisle na tom, jaké je orientace,“ řekl portálu wirtualnapolska.pl radní Wojciech Chudy.

Domníváte se, že zóny bez LGBT porušují práva homosexuálů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 25. února 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 9698
Ne
Ne 2729
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video