Letadlo vyprovodily z Rakouska stíhačky

  • 12
Dopravní letadlo vyprovodily z Rakouska stíhačky. Boeing 737 se v úterý zhruba dvacet minut neozýval letištní kontrole. Kvůli obavám z možného teroristického útoku za ním proto vystartovaly dvě stíhačky. Letadlo směřovalo z řeckého Zakynthosu do Berlína. Příčinou přerušení spojení byla chyby pilota.

Pilot na vysílačce omylem nastavil špatnou frekvenci. Po kontrole údajů pak rakouské stíhačky, které jsou po teroristických útocích na New York a Washington v neustálé pohotovosti, vyprovodily dopravní letadlo až k českému vzdušnému prostoru. Odkud Boeing pokračoval v cestě do Německa.

V případě unesení letadla by stíhačky podle rakouského ministerstva obrany nesměly stroj sestřelit, ale přinutily by ho nouzově přistát.

Ministerstvo v souvislosti s incidentem poznamenalo, že nasazení bojových letounů s plnou výzbrojí kvůli identifikaci podezřelých strojů není v rakouském vzdušném prostoru příliš časté.

Za posledních pět let stíhačky vystartovaly za tímto účelem sedmašedesátkrát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video