Záchranáři u nehody letadla - Záchranáři odvážejí zraněné od nehody tuniského letadla, které se snažilo nouzově přistát u pobřeží Sicílie. | foto: Reuters

Letadlo přistálo na moři, mnoho lidí se utopilo

  • 27
Letadlo Tunis Air s 39 lidmi na palubě nouzově přistálo na moři u pobřeží Sicílie. Hasiči zpozorovali letoun ATR 42 asi 30 kilometrů od Cap Gallo. Viděli několik lidí na křídle stroje plovoucího na hladině. Podle agentury AP se utopilo 19 pasažérů. Dvacet lidí nehodu přežilo.

Stroj typu ATR-42 letěl z italského Bari na tuniský ostrov Djerba, uvedla italská agentura ANSA s odvoláním na řídící věž letiště v Palermu. Na palubě cestovalo 35 italských turistů a čtyřčlenná posádka.

Podle pracovníka řídící věže Vita De Blasi, kterého citovala CNN, se letadlu podařilo přistát na hladině.

Záchranáři uviděli stroj na moři asi 30 kilometrů od Cap Gallo. Ti také zahlédli ve vodě lidi. Některým se podařilo vylézt na plovoucí stroj.

Podle záchranářů se podařilo dostat z letadla několika cestujícím. Dva z nich stáli na křídle stroje plovoucího na hladině, mávali rukama a volali o pomoc. 

Záchranáři pak začali nacházet těla pasažérů. Prokurátor v Palermu Piero Grasso řekl agentuře AP, že nehodu nepřežilo 19 lidí a dvacet jich je zraněno. Agentura Reuters však s odvoláním na šéfa vyšetřovatelů uvádí 15 mrtvých a 24 zraněných.

Pilot se zřejmě snažil nouzově přistát na letišti v Palermu, ale nepodařilo se mu to. Podle CNN měl technické problémy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video