Na Filipínách se ztratilo letadlo, pátrání v terénu komplikuje počasí i sopka

  • 1
Dvoumotorové letadlo Cessna 340 vzlétlo v sobotu ráno z provincie Albay a mířilo do hlavního města Manily. Během letu ovšem ztratilo kontakt s řídící věží a od té doby je nezvěstné. Během leteckého pátrání posádka zahlédla trosky, které by mohly patřit zmizelému letounu. Kvůli počasí a špatnému terénu u aktivní sopky Mayon je ovšem průzkum náročný.

Filipínské úřady pokračují v pátrání po nezvěstných pasažérech. Zároveň se však pokouší prověřit i vrak letounu, který vypadá právě jako zmizelá Cessna 340. Trosky připomínající letadlo spatřil pátrací tým roztroušené asi 350 metrů od kráteru na jihozápadním svahu sopky Mayon.

Pátrací týmy nyní míří k troskám, které chtějí blíže prozkoumat a zjistit, co se stalo s cestujícími. V okolí letadla totiž nebyl nikdo spatřen, informoval server ABC News.

Drama při přistání. Letadlo na Filipínách přejelo dráhu, urazilo přední část

Malý letoun odstartoval v sobotu z provincie Albay jihovýchodně od hlavního města a mířil do Manily se dvěma filipínskými piloty a dvěma australskými cestujícími. Od té doby o něm ale nikdo neslyšel.

Pilotem letadla byl Rufino James Crisostomo Jr. a na palubě byl také člen posádky Joel Martin, uvedla Filipínská informační agentura (PIA). Dva Australané, kteří byli na palubě, na Filipínách pracovali jako techničtí konzultanti pro geotermální elektrárenskou společnost Energy Development Corporation.

Australská ambasáda je momentálně v kontaktu s místními úřady. Úředníci Ministerstva zahraničních věcí a obchodu poskytují konzulární pomoc rodinám dvou pohřešovaných Australanů.

Během víkendu mařilo pozemní pátrání deštivé počasí. (19. února 2023)

Aktivní sopka Mayon

Během víkendu mařilo pozemní pátrání deštivé počasí. Pokud se v pondělí vyčasí, vydají se záchranáři na 2 462 metrů vysokou sopku. Na operaci se podílí více než 250 lidí, 11 dronů a čtyři psi.

Záchranáři ji budou ale muset bedlivě sledovat, protože Mayon patří mezi nejaktivnější z 24 sopek v zemi. Naposledy vybuchla v roce 2018 a nyní na ní platí druhý z pěti stupňů poplachu. To znamená, že sporadicky dochází k sopečnému zemětřesení, posunům půdy, unikání plynu a páry a občasným erupcím popela a páry.

Na Filipínách je stále pohřešováno i další malé letadlo; Cessna, která zmizela 24. ledna s šesti osobami na palubě v severofilipínské provincii Isabela. Pátrání po stroji pokračuje, ale operaci komplikuje počasí v odlehlém horském terénu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Video