Fanoušky fotbalu doprovodil do Prahy nizozemský král. Přivezl je jako kopilot

  • 15
Fotbalové fanoušky klubu Feyenoord Rotterdam, kteří ve středu večer přiletěli do Prahy kvůli zápasu se Slavií, přepravilo letadlo, jehož kopilotem byl sám král Vilém-Alexandr Nizozemský. Panovník vládnoucí zemi již roku 2013 je nadšencem létání i sportu. Jeho žena je navíc fanynkou zmíněného rotterdamského klubu.

Vilém-Alexandr je velkým sportovním nadšencem. Do svého nástupu na trůn v roce 2013, kdy abdikovala jeho matka Beatrix, byl například členem Mezinárodního olympijského výboru.

Jako mnoho členů královských rodin si i Vilém osvojil dovednost létání. Leteckou licenci získal v roce 1985, o dva roky později k tomu přidal také průkaz způsobilosti obchodního pilota.

Nizozemský král je sice fanouškem týmu Ajax Amsterdam, na zápas do České republiky nicméně doprovodil fanoušky Feyenoordu. „Jeho žena fandí Feyenoordu,“ řekl podle informací portálu Blesk.cz pasažér, který byl přítomný na palubě letu z Nizozemska.

Fanoušci fotbalového klubu Feyenoord Rotterdam zamířili do Prahy kvůli čtvrtečnímu zápasu se Slavií. Červenobílí chtějí aktuálně třetímu celku nizozemské ligy oplatit porážku 1:2 z úvodního vzájemného duelu.

Vstříc jaru v evropských pohárech? Slavia má Feyenoordu co vracet

Český šampion si v případě, že zvítězí a další tým Haifa zároveň remizuje s Unionem Berlín, zajistí minimálně druhé místo a tím účast v jarní vyřazovací fázi.

Na bezpečnost bude při tomto utkání dohlížet několik stovek policistů včetně členů takzvaného antikonfliktního týmu. Připraveni jsou i policisté se psy a na koních, situaci bude monitorovat vrtulník. Českým strážcům zákona pomáhá i sedm jejich kolegů z Rotterdamu, kteří se specializují na problematiku fotbalového násilí.

Policie totiž očekává, že na zápas dorazí i radikální příznivci hostujícího týmu, kteří se dříve zapojili do násilností v nizozemském městě. Při utkání Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty Feyenoordu Rotterdam a Unionu Berlín v druhé polovině října bylo zadrženo 75 lidí. Šestnáct z nich kvůli výtržnictví a odpalování nebo držení pyrotechniky. 

Policisté už kvůli jednomu nizozemskému fanouškovi v Praze zasahovali. Mladík ve středu na Staroměstském náměstí vhodil zažehnutou světlici mezi skupinku turistů stojící opodál. „Světlice popálila jednu z turistek na ruce, což si vyžádalo lékařské ošetření. Po něm byla z nemocnice propuštěna do domácího léčení,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Utkání začne v Edenu v 18:45. Po zpřísnění protikoronavirových pravidel se už fanoušci s výjimkou dětí nedostanou na stadion po předložení negativního testu, vstup jim umožní pouze dokončené očkování nebo prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Slavia navíc vzhledem k aktuální epidemické situaci zastavila veřejný prodej vstupenek. Průběh utkání však můžete sledovat v online reportáži na iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video