Usáma bin Ládin se tradičně ozval prostřednictvím světové sítě internet. Ilustrační foto | foto: AL-Džazíra

Ládin: Američany budeme „trestat“ kdekoliv

  • 108
Šéf teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin se opět ozval formou nahrávky zveřejněné na internetu. V prohlášení varoval, že jeho organizace je připravena "trestat" Američany kdekoli ve světě. Proslov se objevil několik hodin po těžkém pumovém útoku v Bagdádu.

Autenticitu prohlášení zveřejněného jako zvukový záznam na islamistické webové stránce by podle agentury Reuters mohl potvrzovat fakt, že poselství přednesl řečník, jehož hlas zněl jako hlas "militantního bojovníka narozeného v Saúdské Arábii", odkud bin Ládin pochází.

Bin Ládin rovněž prohlásil, že iráčtí sunnité podstupují "vyhlazení" ze strany šíitů. Šíity přitom varoval, že pokud neustanou s nájezdy na sunnitská města v Iráku, "žádná šíitská oblast nebude bezpečná před odplatou" ze strany Al-Kajdy.

Současně vyjádřil podporu novému vůdci irácké pobočky své sítě abú Ajjúbovi Masrímu, který nahradil abú Músu Zarkávího zabitého při nedávném americkém útoku. - více zde

Prohlášení bylo zveřejněno půl dne poté, co na tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City v Bagdádu zahynulo při pumovém atentátu nejméně 66 lidí a kolem stovky bylo zraněno. Šlo o nejhorší teroristický útok v Iráku za posledních několik týdnů. - více zde

Údajné bin Ládinovo poselství rovněž vysílá varovný signál světovému společenství, aby nevysílalo žádné vojenské jednotky do Somálska. Svým iráckým stoupencům bin Ládin připomíná, že právě na nich závisí tamější islámská komunita, která "k vám vzhlíží a modlí se za vaše vítězství".

"Jste jejich naděje před Bohem. Jste Bohem pověření bojovníci, kteří osvobodí národ z nevolnictví křižáků," zaznělo v poselství.

Zvukový záznam je dlouhý 19 minut a nahrávku doprovází bin Ládinův portrét a logo al-Šáhab - mediálního křídla Al-Kajdy.

Bin Ládin se v posledních dvou dnech přihlásil se zvukovým poselstvím již podruhé, od začátku letošního roku je to již jeho pátý proslov. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video