Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | foto: Reuters

Dávejte do knih upozornění, nařídila lesbickému sdružení maďarská vláda

  • 205
Dávejte do svých knih upozornění, že se v nich píše o „chování, které odporuje tradičním genderovým rolím“, nařídila maďarská vláda lesbickému sdružení Labrisz. Nedělat to znamená podle kabinetu konzervativního premiéra Viktora Orbána klamat zákazníky.

Podle vlády byl takový krok potřebný poté, co sdružení Labrisz loni vydalo knihu moderních pohádek Říše divů je pro každého. Obsahuje 17 známých pohádek přepracovaných tak, že hrdinové a hrdinky patří ke stigmatizovaným skupinám nebo menšinám, jako jsou homosexuálové, transsexuálové, Romové nebo postižení.

Příběhy se dotýkají i adopce, extrémní chudoby nebo dětí zažívajících násilí v rodině. Portál Hungary Today píše, že knížka je v Maďarsku bestsellerem.

„Kniha se prodává jako soubor pohádek, tak je i nazývána na obálce, ale ukrývá skutečnost, že znázorňuje chování odporující tradičním genderovým rolím,“ uvedl maďarský úřad vlády. Nařízení se týká všech knih vydávaných sdružením Labrisz s takovým obsahem. Toto sdružení a organizace Hatter, která je s ním spřízněná a zabývá se právy sexuálních menšin, uvedly, že na vládu kvůli novému nařízení podají žalobu. Povinnost opatřovat knihy upozorněním považují za diskriminační a neústavní.

Agentura Reuters připomíná, že podobně jako vláda Polsku si i Orbánův kabinet loni za cíl slovník útoků vybral komunitu LGBT. Na jaře zakázal změny údajů o pohlaví v osobních dokladech a prosadil dodatek ústavy, v němž se uvádí, že v rodině „otec je muž, matka je žena“.

Ostudou pro Orbánovu stranu Fidesz, která se staví do role obhájce křesťanských hodnot, se ovšem na podzim stal skandál kolem vysoce postaveného europoslance Józsefa Szájera. Ten byl v Bruselu přistižen při útěku ze sexuálních orgií pro gaye. Policie u něho našla drogy a večírek se konal v rozporu s protikoronavirovými opatřeními.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video