Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je to jako zvuk startujícího letadla, popisuje Čech erupci sopky na Kanárech

  18:28
K sopečné erupci na ostrově La Palma se schylovalo delší dobu. Lidé zažívali slabší i silnější otřesy, které jim dávaly znát, co se blíží. Nakonec erupce vyhnala z domovů na pět tisíc lidí. Úřady však na situaci byly připravené a včas začaly evakuovat ohrožené skupiny obyvatel i zvířata. „Lidem, kteří přišli o dům, nyní ostatní nabízejí pomoc,“ říká Čech žijící na ostrově.

„Viděli jsme dým a slyšeli hluk. Jako když startuje letadlo. Není to úplně příjemné, ale strach jsem neměl, spíš jsem byl překvapený. K erupci to nějaký čas směřovalo, od minulé soboty se odehrálo docela dost otřesů,“ říká pro iDNES.cz Libor Tomek, který na ostrově La Palma žije asi tři roky.

Otřesy označuje za varování. „Byly ve velmi malé hloubce, třeba jen sto metrů pod zemí. Bylo už jen otázkou času, kdy k tomu dojde,“ pokračuje. Na ostrově La Palma pronajímá turistům prázdninové domy. 

Odhaduje, že se tam nyní nachází jen zhruba pětadvacet Čechů, a podle jeho informací jsou všichni v pořádku. „La Palma je mezi Čechy velmi málo známá, cestovky je vozí jen na větší ostrovy,“ vysvětluje s tím, že sem jezdí lidé především na vlastní pěst.

Popisuje, že situace je kromě postižených oblastí už naprosto bezproblémová. Totéž říká i Josef Glos, který je zde na dovolené. „Vše se odehrává na západní straně. Život ve zbylé části ostrova je bez viditelných změn. Neznámí lidé často upozorňují nás cizince, abychom se místu erupce vyhýbali,“ napsal redakci.

„Vulkán je vidět a slyšet už z dálky. Všude policie, hasiči a lidi z národního parku,“ dodal s tím, že mu erupce v pohoří Cumbra Vieja pouze narušila plán výletů, protože se nedostane do tamního národního parku. Silnice jsou uzavřené.

Lidé si lávu fotili, ministryně mluvila o turismu

To Tomek objasňuje slovy, že se lidé hojně vydávali přímo k sopce, aby si scenérii vyfotili. „Silnice se pak ucpávaly, což kvůli evakuaci nebylo moc dobré,“ říká. Také server 20minutos.es citoval šéfa jedné trajektové společnosti, podle nějž narostla poptávka po cestách na ostrov.

Kritiku si v této souvislosti vysloužila španělská ministryně průmyslu, obchodu a cestovního ruchu Reyes Marotová, která událost označila za „nádhernou přírodní podívanou“. Řekla, že ostrov zůstává turistům dál otevřený a že tato událost může být i reklamou pro cestovní ruch v příštích týdnech a měsících. Později svá slova mírnila.

Oběti ani zranění podle všeho na ostrově neevidují, škody však budou značné. Podle starosty obce El Paso Sergia Rodrígueze bylo zničeno nejméně dvacet domů. Celkem zatím místní úřady odhadly, že láva zničila asi stovku budov. Už během noci úřady evakuovaly na pět tisíc lidí. 

Podnikatel Tomek tamní úřady chválí. „Zhruba od středy úřady hodně informovaly, co dělat v případě silnějších otřesů. V každém z postižených okresů také stanovily místo, kam se mají lidé shromáždit pro případnou evakuaci. Informace byly i na sociálních sítích. Myslím, že se jim to povedlo a všechno zafungovalo,“ míní.

Podotýká, že nepohyblivé občany a zvířata začaly úřady odvážet ještě před samotnou erupcí. „Lidé, kteří neměli kam jít, jsou teď ubytovaní v bývalých kasárnách. Včera přiletěl také španělský předseda vlády Pedro Sánchez, který řekl, že se jim vláda bude snažit pomoct co nejvíc a co nejdřív. Ale myslím si, že bude potřeba počkat, až erupce skončí,“ dodává.

OBRAZEM: Zkáza na Kanárech. Láva ze sopky Cumbre Vieja pohltila desítky domů

Rozhlas Cadena SER informoval o zhruba čtyřech stovkách lidí, které ubytovali na ostrově Tenerife. Podle Tomka se také okamžitě vzedmula vlna solidarity mezi obyvateli ostatních částí ostrova La Palma. 

„Na sociálních sítích se objevily nabídky ubytování a pomoci s péčí o zvířata, nabídky materiální nebo finanční pomoci, oblečení a dalších věcí. Rozjelo se to okamžitě a dost silně,“ vypráví.

La Palma zažívá erupci sopky poprvé po půlstoletí. Televize RTVE zveřejnila na svých stránkách audionahrávku z místa vzdáleného asi dva kilometry od tekoucí lávy, na níž je postup lávy slyšet. Reportér, na něhož padal při reportáži popílek ze sopky, uvedl, že místní v noci strachem nespali, ač nejsou bezprostředně ohroženi.

„V sousedství máme lidi, kteří si pamatují poslední erupci před padesáti lety, a ti říkají, že se jim to připomnělo. Ta nálada a to překvapení, že k tomu došlo. Ale vesměs jsou v klidu, protože už taky vědí, co je čeká,“ říká však Tomek.

Ze sopky stále vytéká láva, která se valí několika proudy a směřuje k západnímu pobřeží rychlostí asi 700 metrů za hodinu. Někteří experti citovaní místními médii vyjádřili obavy z kontaminace podzemních vod a vzduchu toxickými plyny a také ze střetu horké lávy s mořskou vodou, čímž se do vzduchu uvolní obrovské množství páry i nebezpečné plyny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...