Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kyrgyzský prezident prý rezignoval a uprchl

  16:24
Kyrgyzský prezident Askar Akajev rezignoval. Za prozatimní hlavu státu byl jmenován opoziční poslanec Kadyrebkov. Příznivci opozice během dne obsadili sídlo vlády v Biškeku. Tisíce jich demonstrovaly v centru metropole. Opozice kontroluje i televizi. Akajev pravděpodobně uprchl ze země.
Demonstranti ve vládní budově

Demonstranti ve vládní budově - Opoziční demonstranti oslavují uvnitř budovy vlády v kyrgyzské metropoli Biškeku. (24. března 2005) | foto: Vladimir PirogovReuters

Podle opozičních vůdců, na které se odvolávají ruské tiskové agentury, podepsal prezident Akajev svou rezignaci. Jiní představitelé opozičních hnutí ale zprávu odmítají jako nepravdivou.

Agentura Interfax uvedla, že prezident odletěl i s rodinou ze země. Přes Kazachstán míří zřejmě do Ruska.

Kyrgyzský Ústavní soud také podle agentury TASS zrušil výsledky nedávných parlamentních voleb. Ty byly podle opozice zmanipulované. Právě protesty proti volebním výsledkům rozpoutaly "kyrgyzskou revoluci". 

Za odstoupení prezidenta Akajeva dnes v Biškeku demonstrovaly tisíce lidí. Zasahovaly policejní oddíly. Demonstrace v centru města se podle některých odhadů účastnilo přes deset tisíc lidí. Ti se v ulicích střetli s pořádkovou policií.

KDO JE ASKAR AKAJEV

V prvních letech vlády byl zatím jediný prezident nezávislého Kyrgyzstánu Askar Akajev označován za nejdemokratičtějšího vůdce v jinak autokratické střední Asii. V poslední době byl však šedesátiletý Akajev, původně vědec a komunistický funkcionář, stále více kritizován za porušování lidských práv v zemi. Vrcholem byly poslední parlamentní volby, ve kterých měli jeho političtí soupeři zakázánu účast nebo se jim překvapivě nepodařilo získat mandát. Opozice se vzbouřila a "tulipánová revoluce" donutila Akajeva údajně i s rodinou odletět z vlasti.

Askar Akajev se narodil 10. listopadu 1944 v Kyzyl-Bajraku v zemědělské rodině, jeho matka byla Kazaška. Od roku 1970 je ženatý a s manželkou Majram mají dva syny a dvě dcery. Nejstarší syn Aidar, který vystudoval ekonomiku v USA, se v roce 1998 oženil s nejmladší dcerou kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva Alijou, ale manželé se už údajně rozvedli.

V letech 1961-1968 Akajev pracoval jako zámečník a současně studoval na Leningradském institutu jemné mechaniky, kde pak pracoval v různých vědeckých funkcích. V 70. a 80. letech působil jako docent a vedoucí katedry na Frunzském polytechnickém institutu (Frunze je bývalý název Biškeku). Roku 1981 vstoupil do Komunistické strany Sovětského svazu, ve které se nakonec stal členem jejího ústředního výboru. V 80. letech se už jako profesor stal prezidentem kyrgyzské Akademie věd. Do politiky vstoupil v roce 1989 jako lidový poslanec SSSR; o rok později byl poprvé zvolen hlavou Kyrgyzstánu.

Zdroj: ČTK

Do střetů s demonstranty se zapojili i příznivci prezidenta Akajeva. V pouličních bitkách mezi oběma tábory byla zraněna řada lidí.

Policisté střežící sídlo vlády, takzvaný Bílý dům, se však podle zpravodaje agentury Reuters stáhli. Umožnili tak protestujícím nerušený vstup do budovy, kam vnikla asi tisícovka lidí.

Demonstranti začali mávat z okna ve druhém patře vládní budovy kyrgyzskou vlajkou, jiní vyhazovali papíry z oken o patro výš. Zdá se, že budovu mají pod kontrolou. Protestující, kteří zůstali venku, házeli na budovu kameny.

Podle agentury AP vyvedli demonstranti z vládní budovy ministra obrany. Ti, kteří ho vedli, se ho snažili chránit, ostatní na něj ale házeli kameny, jeden člověk ho kopl. Další úředníky prý vyvedly z budovy jednotky ministerstva vnitra, asi tři z nich byli zranění.

Podle jednoho z opozičních vůdců už je pod kontrolou demonstrantů i státní televize. Churmanbek Bakijev, další z opozičních lídrů, prohlásil, že požaduje nové volby. "Nastolíme pořádek, nedovolíme rabování. Uspořádáme volby a začneme vládnout," prohlásil.

České ministerstvo zahraničí varuje občany před cestami do Kyrgyzstánu. Plánované cesty odložte na dobu, kdy se v zemi uklidní bezpečnostní situace, radí diplomaté.

Dav demonstrantů přišel také k biškekské věznici. Tam si vynutil propuštění Felixe Kulova, dalšího z čelných představitelů odporu proti prezidentovi Akajevovi. Bývalý policejní šéf Kulov byl uvězněn za zneužití pravomoci.

Prezident prý uprchl ze země
Zatím není jasné, kde je prezident Askar Akajev. Demonstranti požadují jeho odstoupení. Jeho a vládu viní ze zmanipulování nedávných voleb. Podle některých zpráv Akajev dokonce uprchl ze země.

Ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroje blízké prezidentovi uvedla, že Akajev s rodinou míří ve vrtulníku do Kazachstánu. Později uvedla, že odletěl do Ruska. Askar Akajev byl u moci čtrnáct let.

Vlna opozičních protestů začala před několika dny na jihu Kyrgyzstánu. Při prvních protestech ve městě Džallabád policie střílela, zemřelo čtrnáct lidí. - podrobnosti zde

Opozici se podařilo získat kontrolu na městy Džalalabád a Oš. Demonstracím v Kyrgyzstánu se dostalo pojmenování "žlutá revoluce". Podobná "lidová povstání" proběhla v poslední době v jiných dvou postsovětských republikách - v Gruzii a na Ukrajině. - více zde

Kyrgyzstán

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...