Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev se ukázal na shromáždění v jihokyrgyzské vesnici Tejit. (12. dubna 2010)

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev se ukázal na shromáždění v jihokyrgyzské vesnici Tejit. (12. dubna 2010) | foto: AP

Kyrgyzský prezident odletěl do Kazachstánu. Zřejmě rezignoval

  • 2
Svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev opustil zemi. Zvláštním vojenským letadlem odletěl do sousedního Kazachstánu. Prezident před odletem jednal se zástupci prozatímní vlády. Podepsal rezignační dopis, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z kyrgyzské vlády.

"Prezident Kyrgyzstánu odletěl do Kazachstánu, kde bude vyjednávat o vyřešení krize," řekl Bakijevův pobočník Ravšan Dzhamgyrchijev agentuře Reuters.

Podle ruské agentury RIA Novosti odcestoval Bakijev do Kazachstánu k jednání s tamním prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Později nejmenovaný ministr prozatímní kyrgyzské vlády řekl agentuře Reuters, že Bakijev před odletem podepsal rezignační dopis.

Bakijev po neúspěšném pokusu o mobilizaci svých stoupenců v druhém největším kyrgyzském městě Oš oznámil, že obdržel nabídku politického útočiště od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva.

Zatímco využití té první obratem odmítl, druhou možnost nevyloučil. Důvodem byl podle prezidenta fakt, že Kazachstán je v současné době předsednickou zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Příznivci svrženého kyrgyzského prezidenta na shromáždění ve městě Oš (15. dubna 2010)

Příznivci svrženého kyrgyzského prezidenta na shromáždění ve městě Oš (15. dubna 2010)

Bakijev se dopoledne v Oši neúspěšně pokusil zorganizovat masovou demonstraci svých stoupenců. Mítink prezidentových přívrženců napadli příznivci prozatímní vlády a prezident musel město spěšně opustit. Ústup doprovázely varovné výstřely Bakijevovy ochranky. Do rodné obce se Bakijev prý vrátil zdrcen.

Předsedkyně prozatímní kyrgyzské vlády Roza Otunbajevová po incidentech v Oši prohlásila, že trpělivost nového režimu je u konce. Naznačila, že i když vláda přímo s prezidentem nejedná, patovou situaci se snaží vyřešit zahraniční zprostředkovatelé.

Bakijev v noci hovořil s ruským premiérem Vladimirem Putinem, v Biškeku se o zprostředkování pokoušejí zástupci OSN a OBSE. Ve městě rovněž situaci monitoruje náměstek americké ministryně zahraničí Robert Blake.

Odjezdu prezidenta do Kazachstánu bezprostředně předcházelo krátké jednání za účasti samotného Bakijeva. Prozatímní vládu podle agentury ITAR-TASS zastupoval "zainteresovaný prostředník". Bakijev se poté odebral na letiště v Džalalabadu, kde pracovníkům letištní kontroly oznámil, že cílem letu je Kazachstán.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video