„Chodící“ ryba z čeledi hadohlavcovitých, kterou objevili vědci v Himaláji.

„Chodící“ ryba z čeledi hadohlavcovitých, kterou objevili vědci v Himaláji. | foto: WWF

Kýchající opice a chodící ryba. V Himálaji objevili nové živočichy

  • 6
Kýchající opice, chodící ryba. To jsou dva nejvýraznější zástupci z víc než dvou stovek zcela nových druhů, které vědci mezi lety 2009 až 2014 objevili v Himálaji. Oblast se tak stala jednou z biologicky nejrozmanitějších na světě. Podle zprávy Světového fondu na ochranu přírody zde však zdejší biotopy ohrožuje celá řada problémů.

O nálezu 211 nových druhů informoval ve své zprávě Hidden Himalayas: Asia’s Wonderland Světový fond na ochranu přírody (WWF), Dokument byl zveřejněn 4. října v rámci Mezinárodního dne zvířat. Za šest let vědci z desítek organizací našli v Himálaji mimo jiné 133 dosud neznámých druhů rostlin, 39 bezobratlých živočichů, deset obojživelníků, jeden plaz, zcela nový ptačí druh a jednoho savce (kompletní zprávu v angličtině si můžete přečíst zde).

Zvířat na světě rychle ubývá. Za 40 let zmizela polovina, varuje WWF

„Jsem nadšen z toho, jak tento region, který je domovem neuvěřitelného množství živočichů včetně nejikoničtějších zvířat, pokračuje v překvapování světa v objevování nových druhů,“ uvedl ve zprávě Ravi Singh, výkonný ředitel indické pobočky WWF a člen představenstva iniciativy Living Himalayas.

Mezi největší objevy posledních let podle zprávy patří nový druh zářivě modré rybky z čeledi hadohlavcovitých. Tato čeleď ryb umí dýchat atmosferický vzduch a pomocí speciálně tvarovaných ploutví se dokáže pohybovat po souši, na které přežije až čtyři dny (více o této čeledi ryb se dočtete zde).

Himálaj v ohrožení

Pozornost vědců vzbudil také dosud neznámý druh „kýchající“ opice. Ta svou nelichotivou přezdívku získala kvůli netradičně tvarovanému nosu, který je velmi krátký a jehož nozdry směřují směrem k nebi. I při zanedbatelném dešti pak této opici prší přímo do nosu. Výsledkem je urputné kýchání.

Zpráva WWF však není jen o objevení nových druhů. Zaměřuje se také na nebezpečí, kterým musí region rozprostírající se přes Bhútán, část Indie, Nepál a severní Barmu čelit. Kvůli rozvoji regionu zůstává v současnosti pouze 25 procent původních společenství zcela bez zásahu lidské činnosti. Stovky druhů jsou pak považovány za ohrožené.

Problémů je zde celá řada. Za největší vědci považují následky globálního oteplování. Následuje populační růst a s ním spojený zábor území, odlesňování, pytláctví, těžba a znečištění ovzduší.

„Státy Himálaje jsou nyní na rozcestí. Vlády se mohou rozhodnout, zda půjdou i nadále cestou křehkých ekonomik neřešících dopady na životní prostředí, nebo se vydají alternativním, zelenějším a více udržitelným směrem ekonomického rozvoje,“ myslí si lídr iniciativy Living Himalayas Sami Tornikoski a dodává, že pohoří Himálaj je domovem asi desíti tisíc druhů rostlin a tisíců živočišných druhů.

Mapa klíčových oblastí výskytu nově objevených druhů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video