Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu pronesl projev o stavu...

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu pronesl projev o stavu Evropské unie (14. září 2016) | foto: Reuters

Vnímáte Castra příliš úzce, bránil se Junckerův mluvčí kritice z Česka

  • 1236
Kondolence předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který nazval zesnulého Fidela Castra „hrdinou pro mnohé", vyvolala o víkendu lavinu nesouhlasných reakcí. Když zpravodaj ČT Bohumil Vostál v dotazu poukázal na Castrovu podporu sovětské invaze do Československa, mluvčí eurokomisaře mu odvětil, že jde o příliš úzký pohled na realitu.

K řadě negativních hodnocení Junckerovy kondolence se připojil i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Kromě toho, že Castro podle něj utlačoval svůj lid, ministr poukázal na to, že se při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 postavil na stranu SSSR.

„Možná někdy Fidel Castro bojoval za svobodu. Ale já jsem nikdy nemohl zapomenout, že když jsme my v roce 1968 také bojovali za kus svobody, tak Fidel Castro podpořil Sovětský svaz a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ sdělil Zaorálek ČTK.

26.listopadu 2016 v 13:34, příspěvek archivován: 28.listopadu 2016 v 20:24

With the death of #FidelCastro, the world has lost a man who was a hero for many. https://t.co/u0ULZoG8Fl

Podobným argumentem v pondělí oponoval Junckerovu mluvčímu zpravodaj ČT Bohumil Vostal, informuje web ČT24. Mluvčí předsedy Evropské komise Margaritis Schinas však tento názor označil za omezený pohled na realitu. „Nesouhlasím, že to prohlášení bylo nevyvážené. Když vkráčíte na toto teritorium, děláte to z globálního pohledu, ne z velmi úzkého pohledu reality, kterou jste vyjádřili,“ řekl Schinas.

Tím však vyvolal pozdvižení mezi přítomnými novináři. „Evropská komise školí Čechy kvůli velmi ‚úzkému‘ pohledu na Castra –kubánský vůdce podpořil likvidaci Pražského jara,“ tweetoval zpravodaj britských Timesů.

28.listopadu 2016 v 12:52, příspěvek archivován: 28.listopadu 2016 v 20:23

Oh dear. @EU_Commission lectures Czechs for having a “narrow” view of Castro - the Cuban leader supported the crushing of the Prague Spring

Za smířlivý postoj vůči Castrovi byli kritizováni i kanadský premiér Justin Trudeau a lídr britských labouristů Jeremy Corbyn.

Juncker označil Castra za zosobnění kubánské revoluce a za jednu z historických osobností minulého století. „Svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou. Změnil směřování své země a jeho vliv dalece přesáhl její hranice. Jeho odkaz posoudí historie,“ dodal Juncker a vyjádřil svoji soustrast Castrově rodině i celé Kubě.

Svou kondolenci připojila i místopředsedkyně Evropské komise a šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Schinas dodal, že názory Junckera a Mogheriniové prezentují stanovisko Komise.

28.listopadu 2016 v 13:13, příspěvek archivován: 28.listopadu 2016 v 20:25

Good questioning from Czech journo @BohumilVostal of @EU_Commission on death of #Castro https://t.co/mJx6FlfUsv Recalls support for Husak

Z kubánského exilu a z disidentských kruhů však zaznívaly kritické reakce. Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za „tyrana a zločince“ a jeho smrt uvítala jako „příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující“.

Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy: „Už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu mého života bez Fidela Castra.“

Rusko se s Castrem rozloučilo v sovětském duchu

Zatímco na Západě byly reakce na smrt Castra různé, reakce ruských politiků a státní televize byly poněkud jednotnější. „Castrova role v dějinách lidstva byla obrovská,“ řekl během vysílání svého pořadu moderátor stanice Rossija 24 Dmitrij Kiseljov, který je považován za vůdčí osobu kremelské propagandy.

Kiseljov, který obvykle hanobí všechny revoluce s výjimkou těch, které jsou v zájmu Ruska, nazval Castrovo převzetí moci v roce 1959 "opravdovou revolucí“, napsal list The Moscow Times. Castro je podle Kiseljova pro mladé lidi kromě Rusů, kterým je politické rebelství zapovězeno, symbolem skutečného rebela.

Vysílání bylo plné nostalgie. Sovětská televize by se s diktátorem pravděpodobně loučila velmi podobně. Moderátor přehrál hudební klip z roku 1962 s názvem „Kubo, má lásko“, který na počest Castrovy první návštěvy Sovětského svazu složil populární ruský zpěvák vlasteneckých písní Muslim Magomajev.

Kiseljov, který ve vysílání promítal fotografie Fidela Castra a sovětského vůdce Nikity Chruščova na Rudém náměstí, připomněl svým divákům, že to byl právě Castro, kdo vyznával heslo „vlast, nebo smrt“. Castro prý ovlivnil i módu mnoha Rusů, kteří si nechávali narůst vousy po vzoru kubánských revolucionářů.

Diktátor byl podle Kiseljova ale především důležitým spojencem Sovětského svazu proti USA, protože byl ochoten namířit proti Američanům jaderné rakety. Navzdory tomu, že se ho americké tajné služby snažily zlikvidovat, byl u moci skoro 50 let, řekl moderátor.

Ani jednou během vysílání nepadla zmínka o Castrově represích. „Za to, že ukázal Spojeným státům prostředníček, bude diktátor v Moskvě vždy hrdinou,“ napsaly The Moscow Times.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video