Kubánský prezident Miguel-Díaz Canel v Havaně (13. července 2018)

Kubánský prezident Miguel-Díaz Canel v Havaně (13. července 2018) | foto: AP

Kubánci v referendu rozhodují o přijetí nové ústavy. Kritiky zatýká policie

  • 83
O přijetí nové ústavy a pokračování vlády komunistické strany rozhodují kubánští voliči v nedělním referendu. Vedení země jim však dalo mediální kampaní jasně najevo, že dokument nahrazující více než čtyři dekády starou ústavu odsouhlasit musí. Opozice se proti ústavě postavila demonstrací, několik kritiků režimu ihned skončilo za mřížemi.

Kubánská vláda v čele s prezidentem Miguelem Díazem-Canelem vyzdvihuje progresivní změny v nové ústavě, v níž bude nově zakotvené právo na soukromé vlastnictví a podnikání, posílí také role trhu a zahraničních investic. 

Dokument, který poslanci schválili již minulý rok, údajně mění také strukturu exekutivy, oficiálně uznává soukromé vlastnictví a volný trh a dokonce otevírá dveře legalizaci sňatků homosexuálů. Rozhodující role komunistické strany v něm však i nadále zůstává nedotčena (o ústavě jsme psali zde).

Opozice však tváří v tvář zbídačené ekonomice však volá po zavedení demokratických pravidel a „skutečných“ hospodářských reforem.

Většina ekonomických změn je totiž podle pozorovatelů spíše formalitou. Soukromé podniky již povolil bývalý prezident Raúl Castro a na Kubě legálně či nelegálně fungují už řadu let, především kvůli neschopnosti státu ekonomicky zajistit všechny své obyvatele.

Skupina oponentů režimu demonstrovala den před hlasováním v ulicích Havany. Lidé, mezi nimiž bylo několik již v minulosti vězněných disidentů, podle nezávislého webu 14ymedio.com požadovali „konec diktatury“ a vyjadřovali nesouhlas s pořádáním referenda, které podle nich nic nezmění na nesvobodném charakteru kubánské společnosti. Policie demonstraci rozehnala a několik účastníků zatkla.

Podle stanice Martí Radio se zatýkalo i ve městě Santiago de Cuba, kde se jedna z opozičních organizací rovněž snažila přesvědčovat lidi, aby nechodili hlasovat či řekli ústavě „ne“. Deník Miami Herald  informoval, že kubánská policie cílila na kritiky referenda ještě před demonstrací a z domovů jim zabavovala počítače, USB disky a další pracovní materiály.

Kuba škrtá z ústavy budování komunismu, potvrzuje soukromé vlastnictví

Kubánští představitelé tvrdí, že ústava, kterou již loni schválil parlament (psali jsme zde), odráží snahu modernizovat nejen ekonomiku, ale i nutnost změn ve vedení země. Dokument například omezuje funkční období prezidenta na nejvýše dvě pětiletá období po sobě, zavádí také funkci premiéra. 

Osmapadesátiletý Díaz-Canel, který loni nahradil v úřadu hlavy státu o téměř tři desetiletí staršího Raúla Castra, však podle opozice jakoukoli změnu směrem k demokracii nepřinesl a nic podobného se neočekává ani od nové ústavy.

Podívejte se, jak kubánští poslanci schválili návrh nové ústavy v červenci 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video