Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 3. 2014 22:17

Krize na Ukrajině: Kyjev podepsal dohodu s EU, Rusko anektovalo Krym

  • Rusko dokončilo anexi Krymu.
  • Ukrajina podepsala politickou část asociační dohody s EU. Podstatné prvky dohody podepíše až po prezidentských volbách.
  • USA uspořádají v Polsku vojenské cvičení, jehož se zúčastní i Česko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a pobaltské země.
  • Německo a Francie vyhlásily pozastavení vojenské spolupráce s Ruskem. Není zřejmé, zda se týká i prodeje francouzských vrtulníkových lodí Rusku.

Páteční on-line reportáž píšou Věra Žilková, Jan Wirnitzer a Zdeňka Trachtová.

08:20
Server Business New Europe zveřejnil podrobnou analýzu nákladů, které bude muset ruská státní pokladna vyplatit v souvislosti s připojením Krymu. Jen letos může Krym Moskvu stát přes 440 miliard dolarů. Do částky přitom nejsou započítané ztráty, které Rusko utrpí kvůli ekonomickým sankcím Západu. "Západ hrozí, že na Rusko uvalí další sankce kvůli anexi Krymu. To však není třeba. Krize Rusko vyšla již na 187 miliard dolarů a zcela jistě pro letošní rok znemožnila možnost ekonomického růstu země," píše Business New Europe.
08:10
Krym
Krymské úřady propustily na svobodu zadrženého velitele ukrajinské flotily kontradmirála Serhije Hajduka. K osvobození je vyzval ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Hajduk byl podle ruských médií zadržen a předveden k výslechu na sevastopolské prokuratuře, aby zodpověděl na otázky týkající se předání rozkazu ukrajinským vojákům na Krymu, že mohou použít zbraně proti pokojným obyvatelům. Ale podle ruského ministra byl Hajduk jen nucen plnit příkazy svého velení.
08:03
Svět
Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen vyjádřil obavu, že ruský prezident Vladimir Putin se nespokojí s Krymem a může zasáhnout ve východních regionech Ukrajiny. "Je to probuzení. Vývoj na Ukrajině je tvrdým připomenutím, že bezpečnost v Evropě nelze brát za zaručenou. Potřebujeme se zaměřit na dlouhodobý strategický dopad ruské agrese na naši vlastní bezpečnost," usoudil podle agentury AP šéf NATO v projevu na setkání s odborníky z ústavu pro politické analýzy Brookings Institution. Aliance podle něj hodlá Ukrajině poskytnout nespecifikovaný druh pomoci, kterou by měli schválit ministři zahraničí zemí NATO během schůzky na začátku dubna. "Souhlasím, že bychom měli zvýšit podporu Ukrajiny a jsem si jist, že se tak stane," uvedl Rasmussen.
07:51
Svět
Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Spojené státy nebudou vojensky zasahovat v ukrajinské krizi. Podle něj by nasazení americké armády nepřineslo nic dobrého. "Existuje lepší cesta, a já si myslím, že i Ukrajinci uznávají, že pro nás není na místě vojensky se postavit Rusku, a že by to nebylo dobré ani pro samotnou Ukrajinu," řekl Obama s tím, že Spojené státy se budou nadále snažit o diplomatické řešení.
07:44
Dobré ráno, vážení čtenáři, i dnes vám budeme přinášet podrobné zpravodajství o situaci na Ukrajině, v Rusku a o jednání a reakcích všech zúčastněných stran. Jednat dnes bude ruský parlament a očekává se, že ratifikuje smlouvu s Krymem o jeho připojení k Ruské federaci. V Bruselu se zase kvůli ukrajuinské krizi sejdou představitelé Evropské unie.
07:42
Čtvrtek, 20. března
22:31
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pro dnešek naši on-line reportáž přerušujeme. Situaci na Ukrajině i reakce na mezinárodní politické scéně budeme opět podrobně sledovat zítra.
21:58
Rusko
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu vyzval krymské úřady, aby propustily na svobodu zadrženého velitele ukrajinské flotily, viceadmirála Serhije Hajduka.
21:40
Krizí na Ukrajině netrpí jen lidé, ale také zvířata v místních zoo. Těm totiž nová vláda v rámci úsporných opatření snížila dotace.
19.března 2014 v 00:58, příspěvek archivován: 19.března 2014 v 21:34

Animals starve to death in #Ukraine zoo as new "government" cuts funds. Horrid incompetence. http://t.co/rmJRAHcS0e pic.twitter.com/vtZ7jA9pIt

21:30
Ukrajina
Ukrajinci během čtyř dnů věnovali více než 16 milionů hřiven (asi 31,4 milionu korun) na podporu své armády, která se tváří tvář ruské hrozbě rozhodla uspořádat veřejnou sbírku. Skoro čtvrtinu ze zmíněné sumy se podařilo vysbírat prostřednictvím dárcovských "esemesek" a telefonátů, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany na svém webu.
21:16
Rusko
V důsledku napětí mezi Ruskem a Západem by Moskva mohla změnit svůj postoj v rozhovorech o íránském jaderném programu, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Rusko podle něj nechce použít tyto mezinárodní rozhovory k soupeření se Západem, ale možná to bude muset udělat v reakci na akce USA a EU. Rjabkovo prohlášení je podle agentury AP dosud nejvážnější odvetnou hrozbou ze strany Moskvy poté, co USA a EU oznámily sankce proti Rusku ohledně ukrajinské krize.
20:57
Svět
Spojené státy opět odsoudily ruské kroky k uchvácení ukrajinských vojenských objektů na Krymu. Tyto kroky podle Washingtonu vytvářejí nebezpečnou situaci, řekl mluvčí Bílého domu. USA podle něj proto hodlají rozšířit své sankce. Moskva pohrozila, že v reakci na sankce může změnit svůj postoj k Íránu.
20:32
Ukrajina
Zavedení víz Kyjev odůvodňuje podezřením, že se "ruští turisté" snaží vyprovokovat nepokoje na východě Ukrajiny, aby tak připravili půdu pro případný ruský vojenský zásah "na ochranu ruské menšiny".
20:07
Ukrajina
Kyjevská vláda ve středu večer oznámila, že chce na Ukrajině uspořádat společné vojenské cvičení se svými spojenci, ručícími za nezávislost země, tedy s USA a Británii, kteří v roce 1994 Ukrajině poskytli své garance výměnou za to, že se zřekla jaderného arzenálu.
19:49
Svět
"Je to probuzení. Vývoj na Ukrajině je tvrdým připomenutím, že bezpečnost v Evropě nelze brát za zaručenou. Potřebujeme se zaměřit na dlouhodobý strategický dopad ruské agrese na naši vlastní bezpečnost," usoudil šéf NATO. "Tento druh chování jde proti mezinárodním normám a nemá své místo ve 21. století," zdůraznil podle Rasmussen.
19:44
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen aktuální vývoj kolem Krymu označil za nejvážnější hrozbu pro Evropu od studené války. Ukazuje se , že bezpečnost v Evropě nelze brát za zaručenou, prohlásil Rasmussen.
19:22
Rusko
Moskva rozhodne o případném recipročním zavedení víz pro Ukrajince až poté, co ji Kyjev oficiálně vyrozumí o zavedení vízového režimu pro Rusy.
19:10
Svět
Německo zastavilo armádní kontrakt s Ruskem v přepočtu za 3,3 miliardy korun. Týká se budování moderního výcvikového centra ruské armády v Mulinu.
19:06
Ukrajina
"Připravujeme také plán nejen na stažení našich vojáků z Krymu, ale také jejich rodin tak, aby se všichni mohli rychle a efektivně přesunou na ukrajinskou pevninu," prohlásil před novináři šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij
18:56
Ukrajina
Ukrajina se rozhodla opustit postsovětské Společenství nezávislých států. Chystá plán na stažení svých jednotek z Krymu, který ovládlo Rusko.
18:35
Ukrajina
Kyjev se rozhodl zavést víza vůči Rusům, uvést ozbrojené síly do pohotovosti a požádat OSN, aby Krym vyhlásila za demilitarizovanou zónu.
18:22
Svět
Amnesty International žádá okamžité prošetření útoku na šéfa ukrajinské státní televize Oleksandra Pantelejmonova. Ten byl v úterý ve své kanceláři za přítomnosti poslance nacionalistické strany Svoboda Ihora Myrošnyčenka napaden a pod pohrůžkou násilí přinucen rezignovat. Myrošnyčenko je členem parlamentního výboru pro otázky svobody projevu.
17:42
Svět
Velmi opatrně se zatím země Evropské unie staví k možnosti nějaké podoby plošných hospodářských sankcí jako odpovědi na ruský postup v krymské krizi. Jeden z unijních diplomatů proto o nyní vedených úvahách okolo sankcí hovoří jako o "vyvažování bolesti" a některé země EU si údajně začaly neoficiálně zjišťovat, zda by jim případný výpadek v příjmech způsobený sankcemi nemohla nějak kompenzovat samotná unie.
17:25
Svět
"Německé znovusjednocení k sobě přivedlo dva samostatné státy jednoho národa. Ruská akce naopak vede k rozdělení Ukrajiny," řekl mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Také připomněl, že oproti událostem na Ukrajině doprovázel německý sjednocovací proces dohled mezinárodního společenství. "Vláda nevidí žádné souvislosti se znovusjednocením a událostmi na Krymu," řekl Siebert o postoji německého kabinetu. "Takové srovnání je udivující."
17:06
Svět
Berlín se ohradil proti úternímu výroku Vladimira Putina, který přirovnal přičlenění Krymu k Ruské federaci ke znovusjednocení Německa v roce 1990.
17:00
Svět
Evropskou reakci na rychlé kroky Moskvy směřující k připojení Krymu k Ruské federaci budou ve čtvrtek na summitu v Bruselu formulovat lídři vlád a států Evropské unie. Ta už zmrazila majetek a zakázala vstup na své území celkem 21 politikům a vojákům z Ruska i Krymu, kteří se na odtržení strategického poloostrova od Ukrajiny jednoznačně podíleli. Podobné sankce uplatnily také USA a další země (více o uvalení sankcí zde). Od čtvrteční večerní diskuse premiérů a prezidentů unijních zemí lze čekat, že například evropské diplomatické službě uloží připravit rozšíření takového seznamu lidí. Nově by se na něm podle diplomatických zdrojů mohli objevit například poradci prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov či Sergej Gljazev nebo ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, kteří už figurují na americkém seznamu. Diplomaté s jistými pochybnostmi zmiňovali i jméno Dmitrije Kiseljova, ruského televizního moderátora s jasnou protizápadní rétorikou.
16:45
Ukrajina
V hlavním štábu ukrajinského vojenského námořnictva v Sevastopolu o řešení násilného incidentu jednalo nejvyšší velení ruských a ukrajinských jednotek na Krymu. Podle agentury ITAR-TASS za jednací stůl zasedli vrchní velitel ruské černomořské flotily viceadmirál Alexandr Vitko a vrchní velitel ukrajinské černomořské flotily viceadmirál Serhij Hajduk. Vitko později jednání bez jakéhokoli komentáře opustil, Hajduk byl "dočasně zadržen", aby mohl být vyslechnut sevastopolskou prokuraturou, a to prý kvůli předání rozkazu "povolujícího střílet proti pokojným občanům".
16:01
Krym
Příslušníci krymských proruských "sil sebeobrany" a ruští vojáci ve středu obsadili další ukrajinskou posádku na Krymu, konkrétně na západě poloostrova.
15:52
Svět
Moldavský prezident Nicolae Timofti v obavách z opakování ukrajinského scénáře ve své zemi vyzval Evropskou unii, aby urychlila podpis asociační dohody s Kišiněvem. Zároveň žádal pro Moldavany jasnou perspektivu členství v EU.
15:31
Ukrajina
Mluvčí ukrajinské diplomacie Jevhen Perebyjnis tento krok zdůvodnil tím, že Společenství nezávislých států se místo deklarovaných cílů stalo "nástrojem uskutečňování zájmů jednotlivých členů společenství, zejména Ruska".