Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 3. 2014 22:17

Krize na Ukrajině: Kyjev podepsal dohodu s EU, Rusko anektovalo Krym

  • Rusko dokončilo anexi Krymu.
  • Ukrajina podepsala politickou část asociační dohody s EU. Podstatné prvky dohody podepíše až po prezidentských volbách.
  • USA uspořádají v Polsku vojenské cvičení, jehož se zúčastní i Česko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a pobaltské země.
  • Německo a Francie vyhlásily pozastavení vojenské spolupráce s Ruskem. Není zřejmé, zda se týká i prodeje francouzských vrtulníkových lodí Rusku.

Páteční on-line reportáž píšou Věra Žilková, Jan Wirnitzer a Zdeňka Trachtová.

15:28
Ukrajina
Ukrajina vypracovává plán na evakuaci svých občanů z Krymu, řekl první náměstek ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov. Vojenské jednotky však podle něho na Krymu zůstanou.
15:24
Ukrajina
Ukrajina se zřekla svého letošního předsednictví v postsovětském Společenství nezávislých států, které ji ve sporu s Ruskem o Krym nepodpořilo.
15:21
Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková byla propuštěna z berlínské nemocnice, kde se léčila se třemi vyhřezlými ploténkami.
15:14
Svět
Bulharský prezident Rosen Plevneliev řekl BBC, že má obavy, že by se Rusko v budoucnu mohlo pokusit i části dalších zemí východní Evropy. "Co Litva? Co Estonsko? Tam také máme ruské národnostní menšiny. Je vůbec možné, že v 21. století zavolají Moskvu a Moskva vyšle jednotky, které anektují a okupují části cizích území? Je toto možné?" ptá se Plevneliev.
14:58
Podle ruských novinářů je zadržení velitele ukrajinské černomořské flotily Serhije Hajduka odvetou za trestní oznámení na jeho ruský protějšek, velitele ruské černomořské flotily Alexandra Vitka. Ukrajinská generální prokuratura činí Vitka odpovědným za střelbu na ukrajinské vojáky a za útoky na ukrajinské vojenské objekty na Krymu. Podle Moskvy si ale Vitko počínal přísně v souladu s ukrajinsko-ruskou smlouvou o režimu ruské černomořské základny v Sevastopolu.
14:53
Krym
Video na YouTube zachycuje, jak člen proruské "domobrany" srazí k zemi seniorku, která říká, že Krym patří Ukrajině.
14:43
Rusko
Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že plánovaná inspekce OBSE v ruských vojenských zařízeních v následujících dnech bude poslední pro tento rok. Kvóta pro inspekce stanovená dohodou z roku 2011 byla pro tento rok vyčerpána, sdělil zástupce ministerstva Sergej Ryzhkov.
14:34
Svět
"Rusko nemůže pomíjet fakt, že svět se mění a že jeho jednání otevřeně odsuzuje," řekl americký viceprezident Joe Biden po setkání s litevskou prezidentkou Dalií Grybauskaiteovou a lotyšským prezidentem Andrisem Berzinsem. Pobaltské státy jsou členy NATO, Ukrajina nikoli. USA by na jakýkoli útok na členské státy aliance ze strany Ruska zcela jistě reagovaly, uklidňoval ve Vilniusu Biden.
14:31
  • Muž instaluje nový nápis na budovu parlamentu v Simferopolu. (19. 3. 2014)

    Muž instaluje nový nápis na budovu parlamentu v Simferopolu. (19. 3. 2014) / Autor: Thomas Peter Reuters

14:25
Do Charkovské oblasti na východě Ukrajiny v nejbližší době dorazí 20 pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Novinářům v Charkově to dnes řekl gubernátor oblasti Ihor Baluta. Dohodu o jejich misi uzavřela Ukrajina se zvláštním zmocněncem OBSE, švýcarským diplomatem Timem Guldimannem. Pozorovatelé podle Baluty budou na místě sledovat společenskou a politickou situaci a shromažďovat informace, které by mohly přispět k nalezení východiska z nynější krize. Do regionu dorazí v nejbližší době, řekl gubernátor. V pátek se sejdou na pracovní poradě, kde dohodnou datum zahájení své mise. Pozorovatele podle gubernátora Baluty vyšle OBSE i do dalších ukrajinských oblasti při hranicích s Ruskem. Jde hlavně o Doněckou a Luhanskou oblast na východě a o jižní Chersonskou oblast sousedící s Krymem.
14:21
Evropská unie by mohla rozšířit seznam lidí, vůči nimž zavedla sankce kvůli ruskému postupu na Krymu. Ve Sněmovně to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Mohly by se na něm objevit podle něho osoby, které jsou na listině Spojených států. Premiér Bohuslav Sobotka v Senátu slíbil, že Česko podpoří případné rozšíření výčtu osob, vůči kterým bude uplatněna vízová restrikce nebo majetková opatření. "Česká republika je připravena se touto cestou vydat," uvedl premiér. Ovšem plošné hospodářské sankce Sobotka opětovně odmítl. Podle něj je to v zájmu Česka jako země orientované na export.
14:17
Už dnes podle zprávy moskevského rozhlasu začaly intenzivní úpravy mapových podkladů, které by měly zachytit připojení Krymu k Rusku. Na změny prý dlouho nebudou čekat ani klasické atlasy. Otázkou podle ruských médií zůstává podoba hojně užívaných map společností Google a Microsoft. Jejich moskevští zástupci odmítají na dotazy novinářů odpovídat. Vlnu nadšení zato v Rusku vyvolala informace agentury Bloomberg, že proslulá americká společnost National Geographic se rozhodla postoupit Krym Rusku. Kartograf National Geographic Juan José Valdés americké agentuře řekl, že filozofií firmy je "zobrazovat svět de facto", tedy jakým skutečně je, nikoli jak by ho lidé chtěli vidět. "Někteří lidé proto naše mapy nevidí v dobrém světle, protože chtějí chápat svět jinak," řekl Valdés.
14:11
Krymští školáci podle webu Radio Free Europe brzy dostanou nové ruské učebnice.
14:03
Ruská vojenská rozvědka GRU dnes v Sevastopolu zadržela velitele ukrajinské černomořské flotily Serhije Hajduka. Podle stručné zprávy krymské tiskové agentury Kryminform je viceadmirál Hajduk vyslýchán na sevastopolské prokuratuře. "Máme na něj pár otázek," řekl mluvčí prokuratury krymským novinářům. Hajduk se dnes angažoval při urovnání konfliktu ve štábu ukrajinské flotily, který napadl dav proruských demonstrantů. Incident skončil vyklizením štábu bez krveprolití, na rozdíl od obdobného úterního střetu v Simferopolu, který si vyžádal dva mrtvé. Ruská agentura ITAR-TASS k Hajdukově zadržení vydala zprávu, podle níž je náčelník ukrajinské flotily podezřelý z toho, že "předal ukrajinským jednotkám rozkaz Kyjeva nasadit střelné zbraně proti pokojným občanům". Velení ukrajinské armády v úterý po incidentu v Simferopolu vydalo rozkaz, podle něhož mohou ukrajinští vojáci pro ochranu svých životů použít zbraně.
14:00
Svět
Americký viceprezident Joe Biden při jednání s prezidenty pobaltských států řekl v souvislosti s krymskou krizí, že jakákoli agrese proti členům NATO nezůstane bez odpovědi. Rusko je podle něho na cestě do izolace.
13:56
České ministerstvo zahraničí vyjádřilo soustrast vládě Ukrajiny a rodině zemřelého vojáka, který byl zabit během útoku na ukrajinské vojáky v Simferopolu. V této souvislosti důrazně vyzvalo krymské úřady, aby všemi prostředky zabránily další eskalaci situace. Při úterním ozbrojeném incidentu v krymském Simferopolu zahynuli dva lidé - praporčík ukrajinské armády a příslušník krymských "sil sebeobrany".
13:52
Ukrajina
V Kyjevě právě zasedá ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany. Na programu je jednání o "stavu národní bezpečnosti a opatření, která mají neutralizovat zahraniční a domácí politické hrozby Ukajiny."
13:43
Ukrajina
Ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuch a první náměstek Vitalij Jarema nebyli vpuštěni na území Krymu, kam je vyslal premiér Jaceňuk. Informaci sdělila agentuře Interfax ukrajinská ministryně sociálních věcí Lyudmyla Denysová.
13:32
Svět
Pokud Rusko podnikne další kroky na Ukrajině, mohlo by mu hrozit stálé vyloučení ze skupiny osmi ekonomicky nejvýznamnějších zemí G8. V britském parlamentu to dnes prohlásil britský premiér David Cameron. "Pokud budou podniknuty další kroky, myslím, že bychom měli jednat o tom, zda Rusko trvale vyloučit z G8, nebo ne," řekl Cameron.
13:26
Rusko
V Rusku neutichá nadšení z krymského záboru, který média označují za první územní zisk země po sérii trpkých ztrát způsobených rozpadem Sovětského svazu. Poslanci údajně projednávají návrh, aby do rozvrhu všech ruských škol byla zařazena zvláštní hodina věnovaná spojení Ruska s Krymem. V Moskvě má jedno z veřejných prostranství nést jméno "Náměstí znovusjednocení Ruska s Krymem". Dosud se náměstí jmenovalo Evropské.
13:21
  • Členové proruské "domobrany" (vlevo) při dnešním incidentu, kdy vtrhli na...

    Členové proruské "domobrany" (vlevo) při dnešním incidentu, kdy vtrhli na námořní základnu v Sevastopolu. (19. 3. 20014) / Autor: Andrew Lubimov AP

13:16
Rusko
Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn k urychlené výstavbě mostu přes Kerčský průliv, který odděluje okupovaný ukrajinský Krym od ruské pevniny. Podle tiskové správy Kremlu má projekt počítat s automobilovým i železničním spojením, vyloučena není ani varianta podmořského tunelu. Ministerstvo dopravy slíbilo, že most bude stát co nejdříve. Definitivní variantu přemostění úžiny mezi Černým a Azovským mořem má ministerstvo vybrat do konce roku. Podle dřívějších plánů měla stavba mostu trvat nejméně tři roky, ministr dopravy Maxim Sokolov ale dnes Putinovi slíbil, že stavbu v maximální možné míře urychlí. Stavba mostu má pro Rusko klíčový strategický význam, protože možné odříznutí Krymu od ukrajinské pevniny by mělo tvrdý dopad na ekonomiku poloostrova. Ze severu zatím bez překážek proudí zásoby energetických surovin a hlavně vody, o kterou je na Krymu velká nouze.
13:01
Česká republika nikdy nebude souhlasit s podrýváním územní celistvosti Ukrajiny a anexí Krymu, a to už kvůli historickým zkušenostem s rozbitím Československa ve 30. letech. "Za zcela neakceptovatelné považujeme jak uznání nezávislosti Krymu Ruskou federací ze dne 17. března, tak i rozhodnutí o přijetí Krymského poloostrova do Ruské federace ze dne 18. března," stojí v prohlášení české diplomacie. Česká republika je podle Černínského paláce na současné ruské konání "obzvláště citlivá" mimo jiné i vzhledem ke svým historickým zkušenostem z 30. let. První československá republika tehdy zanikla pod tlakem nacistického Německa a za přihlížení velmocí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ruský postup tvrdě kritizoval. "Pokud začneme používat referenda na hlasování o hranicích států a zapojovat do toho národnostní menšiny, tak to je způsob jak spolehlivě rozmetat Rusko, Evropu a celou řadu jiných států světa," uvedl.
12:52
Svět
Americký viceprezident Joe Biden v současné chvíli jedná s prezidentkou Litvy a prezidentem Lotyšska, které se snaží uklidnit ohledně situaci na Krymu. Návštěva je součástí dvoudenní cesty Bidena, při níž se sejde s přestaviteli Polska a tří pobaltských států. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová označila jeho návštěvu za "symbolickou" a na začátku schůzky ve Vilniusu Bidenovi řekla, že jednání Ruska je "alarmující". Americký viceprezident se poté setká odděleně s lotyšským prezidentem Andrisem Berzinsem. Nakonec se sejdou všichni tři představitelé na společné schůzce.
12:45
Svět
Evropská komise dnes schválila návrh půjčky jedné miliardy eur (27 miliard Kč) pomoci pro Ukrajinu ke zmírnění jejích potíží s platební bilancí. Je to součást už oznámeného balíčku unijní pomoci Kyjevu, kterou musí potvrdit také členské země EU a Evropský parlament. Podmínkou poskytnutí peněz je též dohoda Ukrajiny o spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). "Zásadním zájmem Ukrajiny a EU je udržet mír a politickou i finanční stabilitu na našem kontinentu. Tato finanční pomoc pomůže stabilizovat zhoršující se finanční situaci Ukrajiny a je proto významnou součástí řešení krize," poznamenal eurokomisař pro hospodářskou problematiku Olli Rehn. "Vývoj na Krymu vidíme jako velmi vážný s potenciálně velmi závažnými důsledky pro vztahy mezi EU a Ruskem," poznamenal dnes po jednání komise také Rehnův kolega Maroš Šefčovič.
12:40
Rusko
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil západní mocnosti z porušení Budapešťského memoranda z roku 1994 tím, že "pomohly hnutí Euromaidan provést puč". "USA a EU aktivně formovaly puč v Kyjevě tím, že jednali proti ukrajinské politiké suverenitě a nezávislosti.
12:35
Rusko
Ruská armáda dnes zahájila rozsáhlé cvičení letectva v západních oblastech země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele ministerstva obrany. Manévry, do nichž jsou zapojeny stíhací letouny i bombardéry, se podle zdroje konají na severozápadě země, tedy v oblastech, které nesousedí s Ukrajinou. Nicméně mohou zvýšit napětí mezi Severoatlantickou aliancí a Moskvou kvůli ruské anexi Krymu, poznamenal Reuters.
12:29
Ukrajina
Školy v regionu západoukrajinského Lvova přijaly asi sto dětí, které se svými rodinami oupstily Krym. Podle webu Radio Free Europe se již do Lvova uchýlilo 770 uprchlíků z Krymu.
12:26
Rusko
Ruský ústavní soud potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu k Rusku, kterou v úterý podepsal prezident Vladimir Putin s představiteli poloostrova.
12:16
Asi dvacítka aktivistů Hnutí Duha před úřadem vlády prosazovala nezávislost Česka a Evropské unie na drahém dovozu ruské ropy a zemního plynu. Aktivisté měli transparenty s hesly jako Svěží český vítr vs. ruský plyn nebo Nechci platit za ruský plyn (a dotovat tak ruské tanky na Ukrajině). Ten největší s heslem Zůstaňte s námi, věrným zákazníkům zvyšujeme účty každý rok, s logem ruské společnosti Gazprom, největšího dodavatele zemního plynu do ČR, odkazoval na skutečnost, že zemní plyn se dováží za šestkrát vyšší cenu než před 15 lety.