Reportáž skončila 21. 3. 2014 22:17

Krize na Ukrajině: Kyjev podepsal dohodu s EU, Rusko anektovalo Krym

  • Rusko dokončilo anexi Krymu.
  • Ukrajina podepsala politickou část asociační dohody s EU. Podstatné prvky dohody podepíše až po prezidentských volbách.
  • USA uspořádají v Polsku vojenské cvičení, jehož se zúčastní i Česko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a pobaltské země.
  • Německo a Francie vyhlásily pozastavení vojenské spolupráce s Ruskem. Není zřejmé, zda se týká i prodeje francouzských vrtulníkových lodí Rusku.

Páteční on-line reportáž píšou Věra Žilková, Jan Wirnitzer a Zdeňka Trachtová.

10:11
Rusko
Rada federace, horní komora ruského parlamentu, právě schválila smlouvu o připojení Krymu k Rusku. Teď už chybí jen podpis prezidenta Putina.
10:03
"Jsem hrdý na to, že na mě Putin uvalil sankce," napsal na Twitter americký republikánský senátor John McCain, tradiční hlasitý kritik Kremlu. Podobně jako McCain se ale vyjádřil i ruský magnát Vladimir Jakunin, jehož nechybí na seznamu lidí, které postihnou sankce USA. "Byl jsem nesvůj, že mí přátelé byli na seznamu, ale já ne. Teď už jsem klidný," citovala Jakunina agentura Bloomberg.
10:00
Poslanci od rána jednají vývoji na Ukrajině. Část poslanců má na saku placku v ukrajinských barvách.
09:44
Rusko
Ruská armáda chce zařadit krymské jednotky do ruského jižního vojenského okruhu. Na stranu Ruska prý přešla většina ukrajinských vojáků.
  • Ukrajinský voják zavírá bránu do vojenské základny v krymském městě Belbeku...

    Ukrajinský voják zavírá bránu do vojenské základny v krymském městě Belbeku (21.3.2014) / Autor: Reuters

09:24
Ruské akcie prudce oslabují kvůli obavám z hospodářských sankcí, index MICEX ztratil tři procenta. Kurz rublu po čtvrtečním propadu stagnuje. Společnosti Visa a Mastercard ohlásily, že zmrazí účty držitelů svých karet u ruské banky SMP.. Agentury Fitch a Standard & Poor's včera zhoršily výhled ratingu Ruska ze stabilního na negativní.
09:07
Rusko
Ruské ministerstvo zahraničí bude Kremlu doporučovat zavedení odvetných sankcí proti Západu. "Sankce proti Rusku Západ nezavádí poprvé," řekl náměstek ruského ministra zahraničí . "Máme už vyzkoušené postupy, budeme vládě a prezidentovi navrhovat odvetné kroky, protože sankce ponechané bez odpovědi jen povzbuzují apetit," dodal. "Z mezinárodně právního hlediska je sankční režim absolutně nezákonný. Pokud někdo porušuje mezinárodní právo, nelze to nechat bez odpovědi," prohlásil Karasin.
08:49
Rusko
Kreml mezitím stále opakuje, že se ho sankce Západu dotknou jen minimálně. "Zatím nevidím žádné závažné důsledky pro finanční sektor," řekl náměstek ruského ministra financí Alexej Mojsejev.
08:31
Podle agentury Reuters je na novém seznamu lidí, které postihnou sankce USA, nejzajímavější jméno ruského oligarchy Gennadije Timčenka. Součástí sankcí je totiž i zmrazení majetku. Podle amerického ministerstva financí má v Timčenkově společnosti Gunvor investice i Putin, dokonce má možná i přístup k jejím financím. Sankce se tak mohou dotknou i přímo ruského prezidenta.
08:24
V Kyjevě je dnes očekáván generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který má jednat s ukrajinskou vládou o možnostech mírového urovnání krize. Mezitím bude v Moskvě o anexi Krymu hlasovat Rada federace, vrchní komora ruského parlamentu.
07:59
Svět
Dobré ráno, vážené čtenářky a vážení čtenáři, i dnes budeme podrobně sledovat dění na Ukrajině. Evropská unie v noci rozhodla o rozšíření cílených sankcí na dalších 12 ruských občanů. "Jde představitele ruského parlamentu, jde o lidi z okolí prezidenta Putina a také o některé představitele ruské armády," přiblížil český premiér Bohuslav Sobotka.
07:34
Pátek 21. března
22:35
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pro dnešek naši on-line reportáž přerušujeme. Situaci na Ukrajině i reakce na mezinárodní politické scéně budeme opět podrobně sledovat zítra.
22:03
Svět
Podle šéfa italské ropné a plynárenské skupiny Eni Paola Scaroniho je ohrožena kvůli případným sankcím vůči Rusku budoucnost plynovodu South Stream, který má přepravovat ruský plyn do Evropy a obejít Ukrajinu.
21:35
Svět
Podle verze, kterou o telefonátu obou ministrů zahraničí Ruska a USA vydalo ruské ministerstvo obrany, Šojgu vyzval Hagela, aby ruské vojenské aktivity podél hranic s Ukrajinou "hodnotil objektivně a nevyhrocoval situaci". Hagel prý vyjádřil znepokojení nad "masovým zvyšováním" počtu ruských vojáků u hranic, ale Šojgu "poukázal na krajní transparentnost naší vojenské činnosti v regionech u ukrajinských hranic", jakož i na skutečnost, že ukrajinské a západní inspekce neodhalily "žádnou neohlášenou vojenskou aktivitu nebo činnost ohrožující bezpečnost Ukrajiny".
21:13
Svět
Kyrgyzské ministerstvo zahraničí uznalo výsledky nedělního referenda na Krymu, ve kterém se přes 96 procent hlasujících vyslovilo pro připojení ukrajinského poloostrova k Ruské federaci. Tato postsovětská republika tak podle dostupných informací uznala odtržení Krymu od Ukrajiny jako první země po Rusku.
21:09
Svět
Summit EU v Bruselu diskutuje o jménech asi 12 dalších občanů Ruska, kterým unie kvůli Krymu zmrazí majetek a zakáže vstup na své území.
20:30
Rusko
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ubezpečil amerického ministra obrany Chucka Hagela, že ruská vojska neopustí území Krymu a nepřekročí tak za hranice východní Ukrajiny.
19:55
Svět
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve čtvrtek zhoršila výhled ratingu Ruské federace ze stabilního na negativní. Upozornila tím Moskvu na možnost zhoršení samotné známky úvěrové spolehlivosti, kterou má nyní Rusko u S&P na stupni BBB. Změnu výhledu agentura zdůvodnila rostoucími geopolitickými a ekonomickými riziky v situaci narůstajícího napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské a krymské krizi.
19:25
Svět
Podle bleskového průzkumu Hospodářské komory ČR (HK ČR) by v případě uvalení ekonomických sankcí a možných následných odvetných opatření ze strany Ruska spolu s dalším zhoršením situace na Ukrajině byly české firmy zasaženy nejen v exportní rovině (objem exportu do Ruské federace dosahuje 116 mld. korun, V případě Ukrajiny se jedná o 35 mld. korun), ale ohroženy by byly i české investice v tomto teritoriu. Ekonomickými sankcemi by zároveň bylo ohroženo mnoho pracovních míst. Dle zjištění HK ČR by se v první fázi jednalo o cca 20 tisíc míst, ale sekundárně by efekt sankcí mohl zasáhnout až 50 tisíc pracovníků, protože na české exportéry je navázán značný počet subdodavatelů.
18:57
Rusko
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl svému americkému protějšku Johnu Kerrymu, že Moskva nezmění rozhodnutí připojit Krym k Rusku. Sjednocení je prý výsledkem vyjádřené vůle obyvatel poloostrova.
18:52
Krym
Přepadení ukrajinský lodí zakotvených v sevastopolském přístavu na Krymu napovídá i stažení ukrajinských vlajek z korvet Luck a Chmelnickyj. "Zdá se, že Rusové stáhli (ukrajinské) vlajky na obou lodích, ale nevyvěsili svou vlastní," uvedl mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezňov. Podle agentury AP se obou lodí zmocnil "proruský dav", ale úřady tuto zprávu dosud oficiálně nepotvrdily. Dalším terčem ruského útoku se podle mluvčího Selezňova stala protiponorková korveta Ternopil, na jejíž palubu vtrhlo "15 či 20 ozbrojenců". Obsazení lodi potvrdila její posádka. "Moji loď obsadili, víc už nemohu říct," uvedl podle listu Ukrajinska pravda jeden z velitelů lodi Alexej Kirilov.
18:42
Svět
Kosovský premiér Hashim Thaçi rozhodně odmítl, že lze porovnávat odtržení Krymu od Ukrajiny s odtržením Kosova od Srbska. To nelze za žádných okolností srovnávat. Podle Thaçiho nelze oba případy srovnávat v jejich "právních, politických ani historických souvislostech". Thaçi reagoval na úterní prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, že západní mocnosti v Kosovu vytvořily precedens, na jehož základě Rusko nyní postupovalo ve vztahu ke Krymu.
18:22
Krym
Ukrajinských vojenských lodí, zakotvených v sevastopolském přístavu na Krymu, se zřejmě zmocnili Rusové. Kapitán korvety Ternopil to potvrdil.
17:53
Krym
Ozbrojenci, z nichž se jeden představil jako důstojník ruské armády, podle ČT zabavili štábu kameru a akreditace. Na reportéry mířili zbraněmi, nikam je však neodvedli a nechali je čekat. Asi po 40 minutách všechno vrátili, paměťová karta v kameře však byla zničená. Čeští novináři se před zadržením chystali natáčet záběry, jak ukrajinští vojáci opouštějí obklíčenou základnu (více o zadržení českých novinářů se dočtete zde).
17:51
Krym
Ruští ozbrojenci na Krymu na desítky minut zadrželi zpravodaje ČT Miroslava Karase a jeho kameramana. Stalo se tak ve městě Novoozerne na západě poloostrova, kde ruští vojáci obsazovali základnu ukrajinského námořnictva. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek incident odsoudil a označil za hrubé porušení novinářských svobod, případ už je však podle něj vyřešen. Jak, to neupřesnil.
17:45
Rusko
"Nejednou jsme varovali, že použití sankcí je dvojsečná zbraň a že jako bumerang udeří na samotné Spojené státy. Washington se mohl už nejednou přesvědčit, že hovořit takovým jazykem s naší zemí je nevhodné a kontraproduktivní," citovala agentura ITAR-TASS z prohlášení ruské diplomacie zveřejněného po uvalení sankcí na americké politiky.
17:32
Svět
“Chceme-li si uchovat naši bezpečnost, musí demokratické země ukázat mnohem větší odhodlání bránit mezinárodní právo a svobodu,” řekl k situaci na Ukrajině předseda ODS Petr Fiala. Podle něj je klíčové, aby jednotlivé členské státy koordinovaly svůj postup především se svými spojenci v NATO.
17:13
Svět
Obama jména z nového sankčního seznamu nezmínil, ale podle nejmenovaného představitele Obamovy administrativy se budou týkat 20 lidí, kteří mají spojitost s událostmi na Krymu. Údajně jsou mezi nimi i důvěrníci šéfa Kremlu. Sankce se dotknou také finančního domu Rossija, který by měl být "odříznut od dolarů".
16:59
Rusko
"Nesmí být žádné pochyby: na každý nepřátelský výpad Rusko přiměřeně odpoví," uvedlo po ohlášení sankcí ruské ministerstvo zahraničí.