Michail Kasjanov

Michail Kasjanov | foto: Profimedia.cz

Kritik Kremlu Kasjanov nemůže kandidovat na prezidenta

  • 15
Ruská ústřední volební komise odmítla registrovat expremiéra a kritika kremelské politiky Michaila Kasjanova jako kandidáta pro březnové prezidentské volby. Zdůvodnila to tím, že mezi dvěma miliony podpisů občanů, které jsou podmínkou, je přes třináct procent neplatných.

Pokud nebyli kandidáti navrženi parlamentními stranami, potřebovali získat dva miliony podpisů na svou podporu. Chybných v nich však podle zákona nesmělo být více než pět procent.

Členka komise Elvira Jermakovová prohlásila, že komise o Kasjanovově vyřazení hlasovala jednomyslně a celá procedura trvala jen dvacet minut. "Pracovní skupina, která podpisy prověřovala, zaznamenala velmi lehkomyslný přístup kandidátova týmu k práci," uvedla.

Podle šéfa komise Vladimira Čurova byly mezi falešnými podpisy i jména hrdinů humoristických románů Michaila Saltykova-Ščedrina. Ruská prokuratura už kvůli údajnému padělání archů zahájila dvě vyšetřování. Ústřední volební komise chystá další trestní oznámení.

Kasjanov chce dál bojovat
Kasjanovův zástupce Konstantin Merzlikin prohlásil, že "boj bude pokračovat". Odmítl ale odpovědět, zda se Kasjanov pokusí napadnout rozhodnutí komise u soudu. Odvolat se může k ruskému nejvyššímu soudu, který by v takovém případě měl rozhodnout do pěti dnů.

O prezidentské křeslo se tak 2. března utkají nejspíš čtyři kandidáti. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého navrhla nejsilnější politická strana Jednotné Rusko a který má požehnání Vladimira Putina.

Do boje zřejmě vyrazí i kandidáti dvou dalších parlamentních stran - šéf xenofobní Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij a lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov. Lidé z jeho okolí však nevylučují, že ještě může z boje odstoupit. Čtveřici uzavírá lídr neparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov.

,

Video