Princ Philip se vzdá veřejných povinností, v 96 letech odchází do důchodu

  • 145
Britský princ Philip se od podzimu nadobro vzdá svých veřejných povinností. Královna Alžběta II. bude své závazky dál plnit v celém rozsahu. Buckinghamský palác o tom informoval po mimořádné schůzce vedení personálu britské královny.

Princ Philip, kterému bude příští měsíc 96 let, má podle Buckinghamského paláce ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálních akcí.

OBRAZEM: Královský důchodce. Princ Philip vždy uměl královnu rozesmát

„Princ Philip vykoná své už naplánované povinnosti od nynějška do srpna, ať už sám, nebo jako doprovod královny,“ uvádí se v tiskové zprávě paláce. Poté už nebude přijímat nové pozvánky na návštěvy a účasti, „i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce“.

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckinghamský palác o jeho aktuálním zdravotnímu stavu nezveřejnil žádné podrobnosti.

Dnes ráno vyvolala veřejné znepokojení informace britského tisku, že Buckinghamský palác svolal mimořádnou schůzku vedení personálu. Obavy o zdraví královského páru nebo dokonce spekulace o úmrtí v královské rodině však brzy rozptýlili zástupci paláce.

04.května 2017 v 11:06, příspěvek archivován: 04.května 2017 v 11:30

An announcement regarding The Duke of Edinburgh. https://t.co/SF1bgo68Un https://t.co/TO9mR70xTk

Premiérka Theresa Mayová princi Philipovi poděkovala za přínos, který podle ní měl pro Británii, za „neochvějnou podporu“ královně Alžbětě II. a za patronát nad stovkami charitativních organizací a dobročinných akcí.

„Jménem celé země chci vyjádřit svůj nejhlubší vděk a popřát vše nejlepší Jeho královské výsosti vévodovi z Edinburghu po oznámení, že se na podzim zřekne svých veřejných povinností,“ uvedla Mayová v oficiálním prohlášení.

Muž po boku královny

Princ Philip přišel na svět na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako 18letý si začal vyměňovat dopisy s tehdy 13letou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947.

Od korunovace Alžběty II. v roce 1953 je Philip známý jako „muž po boku královny“. Často se na veřejnosti ukazuje v uniformě a vyznačuje se uštěpačným humorem.

V roce korunovace Alžběty musel Philip ukončit kariéru u námořnictva, ale novou vášní se mu stalo létání. Angažuje se mimo jiné v ochraně přírody a téměř 20 let je předsedou britské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video