(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Požárům v Kalifornii mají nově zabránit kozy. Jsou efektivní, míní expertka

  • 58
Místostarostka Nevady Reinette Senumová přišla s nápadem, jak předejít požárům v Kalifornii. Chce totiž pronajímat stáda koz, která budou požírat vegetaci a vytvářet tak průseky proti požáru. Prostředky začala sbírat už v prosinci prostřednictvím kampaně Goat Fund Me. O jejím záměru informovala televize CNN.

Nekontrolované požáry jsou v Kalifornii velký problém. Většina velkých požárů ve Spojených státech postihla právě tento stát. Společně se změnou klimatu se tento jev jen zhoršuje. 

Město Nevada je vůči ohni obzvlášť zranitelné. Je v něm hodně dřevěných domů a navíc sousedí s lesy.

Místostarostka Reinette Senumová tvrdí, že ve městě je až 450 akrů plných přerostlé a těžko konzumovatelné vegetace. Rozhodla se tak zahájit kampaň Goat Fund Me, která vybírá peníze na pronájem koz.

„Požár v Paradise, která leží jen 120 kilometrů od Nevady, mne donutil jednat,“ sdělila místostarostka portálu CNN

28. července 2018

Nasazení koz proti požárům je v Kalifornii a dalších státech rostoucí trend. „Zájem o kozy je na vrcholu,“ řekl CNN Johnny Gonzales, ředitel Správy životního prostředí a majitel tisícového stáda. V lokalitě vznikají i specializované firmy, které zvířata pronajímají.

„Kozy mají neustále chuť k jídlu. Mohou spořádat 3 až 5 kilo jídla denně, což je téměř desetina jejich hmotnosti,“ tvrdí Gonzales. Jeho kozy jsou na městské prostředí zvyklé a speciálně trénované, aby se nebály troubení aut a policejních sirén.

Gonzalezovy služby využívají například hasiči z Anaheimu. „Kozy zhltají vysokou trávu, keře i malé stromy. Jsou obratné a odolné, mohou pracovat ve skalnatém terénu,“ sdělil jejich tiskový mluvčí Daron Wyatt. „Jsou vysoce efektivní metodou pro čištění vegetace. Navíc je to ekologické,“ dodal.

12.května 2016 v 21:40, příspěvek archivován: 09.dubna 2019 v 08:40

California fire department enlists hundreds of goats to eat dry brush to prevent wildfires. https://t.co/nWLoSQ0wtj https://t.co/RAnw5HyjUI

„Kozy jsou v konzumaci keřů přeborníci. Snědí i ty, které ostatní zvířatům nechutnají,“ sdělila expertka Lynn Huntsingerová, profesorka ekologie a managmentu na Kalifornské univerzitě. Podporuje také nasazení dobytka a ovcí za účelem prevence požárů. „S kozami se skot a ovce skvěle doplňují, jedí jiné rostliny,“ dodala.

Místostarostka říká, že kampaň Goat Fund Me byla velmi úspěšná. Místní obyvatelé přispěli více než 26 000 dolarů (590 000 korun).

Senumová chce získat další finance z vládních grantů. „Říkám, že čím víc vybereme, tím víc se budeme pást. Průseky ve vegetaci budeme muset vytvářet každý rok, teď to ale bude snažší,“ řekla CNN.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video