Kosovo je devět let po válce nezávislé. Ilustrační foto

Kosovo je devět let po válce nezávislé. Ilustrační foto | foto: Reuters

Kosovští Albánci prý za války prodávali orgány zajatých Srbů

  • 150
Desítky, možná stovky kosovských Srbů zmizelých za války z konce 90. let se údajně staly oběťmi nelegálního obchodu s orgány. Šokující podezření teď vyšetřuje srbská prokuratura. Srby prý unášeli albánští povstalci, odváželi je do táborů, zabíjeli a jejich orgány prodávali překupníkům.

O kauze už minulý týden informovala srbská média a po nich i agentura AP.

Srbská prokuratura prý informaci dostala jednak od vyšetřovatelů haagského tribunálu pro bývalou Jugoslávii, jednak od vlastních zdrojů. Rozhlasové stanici B92 to řekl její mluvčí Bruno Vekarič. Důkazů je však podle něj málo na to, aby se na nich dal postavit soudní proces. Vyšetřovatelé zjistili, že oběti obchodu s orgány byly pohřbeny v masových hrobech v Albánii.

Podle srbských médií případ popisuje i bývalá hlavní žalobkyně haagského tribunálu Carla del Ponteová v knize, která vyjde příští týden v Itálii. Zpravodajská agentura Beta přeložila část knihy do srbštiny. Del Ponteová v ní prý uvádí, že za účelem prodeje orgánů zemřelo až tři sta Srbů.

Albánští povstalci zajaté Srby odváželi na sever Albánie. Tam z nich vybrali ty mladé a zdravé, které pak zabili a jejich nepoškozené orgány prodali překupníkům, citovala Beta z knihy Carly del Ponteové. Komentář autorky samotné se nepodařilo získat, del Ponteová loni na konci roku z Haagu odešla a teď je švýcarskou velvyslankyní v Argentině.

Po brutální a krvavé kosovské válce z let 1998 až 1999 zbyly dodnes stovky pohřešovaných kosovských Albánců i Srbů. Po skončení konfliktu zůstalo Kosovo pod správou OSN - až do letošního 17. února, kdy jednostranně vyhlásilo samostatnost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video