Volební místnost v Kosovu. Předčasné volby vypsal prezident Hashim Thaçi poté,...

Volební místnost v Kosovu. Předčasné volby vypsal prezident Hashim Thaçi poté, co 22. srpna poslanci schválili rozpuštění zákonodárného sboru. (6.10.2019) | foto: ČTK

Předčasné volby v Kosovu vyhrála opozice, země by mohla mít první premiérku

  • 35
V nedělních předčasných volbách v Kosovu zvítězila opozice. Potvrzují to průběžné výsledky po sečtení zhruba tří čtvrtin hlasů. V čele je nacionalistické levicové hnutí Sebeurčení (Vetëvendosje) s 25,9 procenta hlasů. Rovněž opoziční středopravý Demokratický svaz Kosova (LDK) bývalého premiéra Isy Mustafy pak získal 25,33 procenta hlasů.

Nedělní volby tak pravděpodobně přivodí konec desetileté éry vlády bývalých gerilových vůdců.

Třetí příčka podle předběžných výsledků voleb patří s 21,37 procenta Demokratické straně Kosova (PDK), která byla součástí dosavadní koalice. Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK) premiéra Ramushe Haradinaje dostalo 11,7 procenta hlasů.

„Přijímáme verdikt lidu. PDK odchází do opozice,“ prohlásil večer šéf hlavní strany končící koalice Kadri Veseli.

Na rozdíl od předchozích voleb před dvěma lety nyní vládní strany své síly rozdělily a o hlasy voličů bojovaly samostatně.

Před volbami se spekulovalo o spojení obou vítězných opozičních stran. Kosovo by mohlo mít první premiérku, protože LDK do voleb vedla Vjosa Osmaniová.

Předčasné volby vypsal prezident Hashim Thaçi poté, co 22. srpna poslanci schválili rozpuštění zákonodárného sboru. Pro nové rozhodování voličů o složení parlamentu se vyslovily prakticky všechny politické strany, protože se nepodařilo po červencové demisi premiéra Ramushe Haradinaje vytvořit novou vládní koalici.

Účast ve volbách podle předběžných údajů ústřední volební činila 44 procent z více než 1,9 milionu oprávněných voličů.

O 120 mandátů soupeřilo 25 politických stran a koalic. Dvacet poslaneckých křesel je vyhrazeno pro národnostní menšiny, přičemž pro srbskou polovina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video