Kosmická stanice je připravena na stálou posádku

- Mezinárodní kosmická stanice (ISS) je připravena přijmout první stálou posádku. Řídící středisko letu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Houstonu to uvedlo poté, co posádka raketoplánu Discovery v noci ukončila přípravu orbitálního komplexu pro budoucí dlouhodobé osazenstvo. To má od roku 2000 užívat dva první obytné moduly.
Astronauti z Discovery se dnes už připravují na návrat k Zemi a odpojení od ISS.

Sedmičlenná posádka raketoplánu (pět Aneričanů, Kanaďan a Rus) vybavila kosmickou stanici mimo jiné počítačem, tiskárnou, náhradními díly a oblečením pro tým, který se má do ISS v první polovině příštího roku nastěhovat.

Minulou neděli astronauti při několikahodinové vesmírné "procházce" připevňovali k "vesmírnému hotelu" některá nutná technická zařízení.

Na mezinárodním projektu se podílejí USA, Rusko, Japonsko, Kanada a jedenáct zemí Evropské unie. Ještě letos v listopadu by měla ruská výprava připojit k ISS další modul.

V únoru nebo březnu 2000 je tam očekávána první tříčlenná stálá posádka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video