Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 18. 5. 2023 8:42

Korunovace krále Karla III.

14:03
Británie

Král a královna opouští Westminsterské opatství. Z katedrály vyrazí  procesí tvořené několika kočáry a doprovázené vojáky zpátky do Buckinghamského paláce. 

14:01
Británie

Na závěr historické bohoslužby se Westminsterským opatstvím rozeznívá národní hymna. Poprvé od korunovace Karla III. zazní píseň „God Save the King“ a první britská korunovační bohoslužba po sedmi desetiletích se blíží ke svému závěru. Jedná se o stejnou úpravu hymny, která zazněla pro Karlovu matku, královnu Alžbětu II., při její korunovaci v roce 1953. Po hymně začne průvod krále a královny. 

13:57
Británie
  • Britský princ William líbá svého otce krále Karla III. během korunovačního...
13:55
Británie

Investitura:
Král je oblečen do symbolického „roucha“ a obdarován předměty regálií, z nichž každý je viditelnou připomínkou jeho role a odpovědnosti vůči Bohu.
Patří mezi ně:
• supertunika: plášť ze zlatého hedvábí odrážející Kristovu nádheru
• brnění: zlaté náramky představující upřímnost a moudrost
• panovnická koule symbolizující křesťanský svět
• panovnické žezlo s holubicí, které představuje duchovní roli krále
• panovnické žezlo s křížem, které představuje světskou moc Jeho Veličenstva

13:52
Británie
  • Camilla Britská s manželem, králem Karlem III.
  • Britský král Charles a královna Camilla sedí během korunovace ve...
  • Král Karel III. sedí při korunovaci s korunou svatého Eduarda, arcibiskupem z...
13:43
Británie

Podle dostupných informací princ Louis z Walesu, který je třetím a nejmladším dítětem Williama a Kate, ceremoniál opustil dříve.

  • Princezna Charlotte a princ Louis na korunovaci britského krále Karla III....
13:38
Británie

Král Karel III. a královna Camilla absolvovali svaté přijímání. Liturgická část ceremoniálu se tak blíží ke konci.

13:36
Česko

Česká první dáma Eva Pavlová, která se korunovace účastnila se svým manželem, prezidentem Petrem Pavlem, si do Londýna vezla šaty vytvořené ve spolupráci své stylistky a hlavní koordinátorky garderoby Lenky Bernardes da Silva, módní návrhářky Beaty Rajské a stylistky Štěpánky Pivcové. Uvedla to prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

  • Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v Londýně. (6. května 2023)
  • Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v Londýně. (6. května 2023)
  • Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v Londýně. (6. května 2023)
13:34
Británie

Celý slavnostní korunovační ceremoniál, který v sobě snoubí tisíc let staré prvky i některé novinky reflektující současnou Británii, uvnitř opatství sleduje na 2200 hostů, včetně českého prezidenta Petra Pavla.

13:32
Ohlasy

Premiér Petr Fiala pogratuloval na svém Twitteru Karlovi III. ke korunovaci.

13:16
Británie

Arcibiskup z Canterbury korunoval také královnu Camillu. Korunovace začala pomazáním její hlavy. Narozdíl od Karla III. bude Camilla pomazána bez zástěn a pouze na čele. Korunovali ji korunkou královny Marie.

  • Královna Camilla je korunována korunou královny Marie během korunovačního...
13:15

Před oficiální královninou korunovací čtyřicetiletý následník britského trůnu princ William složil slib věrnosti svému otci. „Já, William, princ z Walesu, ti slibuji věrnost jako tvůj poručník na život a na smrt, budu ti věrný a oddaný, k tomu mi dopomáhej Bůh,“ řekl William, když poklekl před svým 74letým otcem. Rituál je považován za důležitou součást korunovačního obřadu.

13:14
Británie

Twitter The Royal Family: „Jeho Veličenstvo přísahá, že bude vládnout lidu spravedlivě a milosrdně a že bude podporovat anglikánskou církev Anglie a presbyteriánskou církev Skotska. Poprvé při korunovaci se Jeho Veličenstvo také modlí o milost, aby byla ‚požehnáním pro všechny ... každé víry a přesvědčení‘.“

13:11
Británie

Karel III. usedl na trůn i s korunou svatého Eduarda. Podle BBC je toto jediný moment v Karlově životě, kdy bude mít tuto korunu na hlavě. Koruna byla vyrobena v roce 1661 a je osazená mimo jiné rubíny, safíry či topazy. Váží přes dva kilogramy.

  • Král Karel III. sedí při přebírání koruny svatého Eduarda během korunovačního...
  • Král Karel III. sedí při korunovaci s korunou svatého Eduarda, arcibiskupem z...
13:09
Británie
  • Arcibiskup korunoval Karla III. britským králem
13:07
Ohlasy
13:03
Británie

„GOD SAVE THE KING!“ nese se sálem. („Bože, chraň krále!“)
Karel III. byl oficiálně korunován králem Spojeného království a dalších čtrnácti nezávislých států sdružených ve společenství Commonwealth. Po 70 letech dostal britskou korunu nový panovník.

13:05
Británie
  • Britský král Karel III. během korunovačního obřadu ve Westminsterském opatství...
  • Král Karel III. sedí a drží panovnické žezlo s křížem během korunovačního...
  • Král Karel III. sedí během korunovačního obřadu ve Westminsterském opatství v...
13:02
Británie

Princ William podle BBC předal v rámci ceremoniálu svému otci královskou štólu. Pomohl mu i s oblékáním korunovační róby. Král také dostal korunovační rukavici, kterou si nasadil na pravou ruku. Na levou se původně nasazoval korunovační prsten, dnes se ho však král jenom dotkl.

12:55
Británie

Začíná nová, posvátná fáze bohoslužby - investitura. Královi Karlovi byly předány korunovační regálie, včetně královského roucha a stolce. Mezi těmito symbolickými a neocenitelnými předměty je i Meč obětování neboli Klenotnicový meč, který poprvé od jeho prvního použití při korunovaci krále Jiřího IV. nese a předává žena, britská zákonodárkyně Penny Mordauntová.

Podle anglikánské církve má meč dvojí význam: má symbolizovat obranu bezbranných a také představovat Boží slovo, které svatý Pavel v Bibli přirovnává k ostrému meči.

  • Celkový pohled na obětní meč během korunovace krále Karla III. ve...