Boris Johnson ukazuje zdvižené palce pro nemocniční personál v rámci akce...

Boris Johnson ukazuje zdvižené palce pro nemocniční personál v rámci akce „Potlesk pro zdravotníky“ (30. dubna 2020). | foto: AP

Existoval plán pro případ, že zemřu na koronavirus, přiznal Johnson

  • 69
Velká Británie měla připravený plán pro případ, že premiér Boris Johnson zemře na koronavirus. Předseda vlády to bez dalších podrobností řekl v rozhovoru pro deník The Sun. Onemocnění covid-19 mělo u Johnsona velmi vážný průběh, premiér strávil několik dní na jednotce intenzivní péče. Nakonec se však uzdravil a na začátku tohoto týdne se vrátil do úřadu a převzal zpět své povinnosti.

„Byl jsem naštvaný. Nemohl jsem pochopit, proč se můj stav nelepší,“ uvedl Johnson, který byl do nemocnice převezen poté, co ani po deseti dnech od pozitivního testu se mu nevedlo lépe. 

Další den musel být přesunut na jednotku intenzivní péče, kde strávil tři dny.  „Nebyl jsem na tom opravdu nejlépe a byl jsem si vědom, že existují krizové plány,“ řekl Johnson, který strávil týden v londýnské nemocnici svatého Tomáše.

Podle Johnsona měla britská vláda připravenou strategii, jak postupovat v případě, kdyby se věci vyvíjely podle scénáře typu „smrt Stalina“.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Při životě Johnsona prý držely „litry a litry kyslíku“ a to, že se uzdravil, se stalo díky skvělé péči zdravotníků, řekl v rozhovoru Johnson.

Johnsonova snoubenka Carrie Symondsová mu krátce po jeho propuštění z nemocnice porodila syna. Chlapec dostal jedno ze svých jmen na počest lékařů Nicholase Price a Nicholase Harta, kteří se o premiéra v nemocnici starali. 

Podle lékařů měl koronavirus u Johnsona těžký průběh, protože trpí nadváhou. Kardiolog Aseem Malhotra upozornil, že štíhlejší členové kabinetu, jako například ministr zdravotnictví Matt Hancock, se vyléčili rychleji a nemuseli být ani hospitalizováni.

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že má koronavirus:

27. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video