Restaurace ETEN, která se nachází v amsterodamském centru Mediamatic, zatím intimní skleníkové večeře testovala jen na známých a příbuzných zaměstnanců. Od konce května si ale stůl může rezervovat každý.
„Učíme se teď, jak provádět čištění a úklid, jak zlepšit obsluhu a jak elegantně posbírat použité nádobí, aby hosté měli pocit, že je o ně dobře postaráno,“ říká provozní podniku Willem Velthoven.
Už nyní se číšníci snaží minimalizovat fyzický kontakt se zákazníky tak, že talíře s jídlem do skleníku doručují na dlouhých prknech, aby dovnitř vůbec nemuseli vstupovat.
„Je to opravdu útulné, moc hezké a jídlo je skvělé,“ hodnotila testovací večeři Janita Vermeulenová, kterou restaurace pozvala společně s její spolubydlící.
Restaurace v Nizozemsku jsou kvůli epidemii zavřené minimálně do 19. května, mohou ale nabízet jídlo s sebou. Profesní asociace KNH varovala, že i když budou moci podniky otevřít s omezenou kapacitou, bude mnohé z nich kvůli restrikcím a novým hygienickým pravidlům čekat reálné riziko bankrotu.