Německá policie v Mnichově dohlíží na dodržování opatření proti koronaviru....

Německá policie v Mnichově dohlíží na dodržování opatření proti koronaviru. (23. dubna 2021) | foto: AP

V Německu se situace nelepší, Merkelová žádá lidi o dodržování opatření

  • 147
V Německu v pátek přibylo dalších 23 392 případů infekce koronavirem. To je zhruba o 400 méně než před týdnem. Počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 vzrostl na více než 81 tisíc. Kancléřka Angela Merkelová v sobotu apelovala na obyvatele, aby dodržovali nově platná omezení, jako je například noční zákaz vycházení.

V Německu v sobotu začala platit další opatření spojená s takzvanou nouzovou epidemickou brzdou včetně omezení nočního vycházení nebo uzavírky škol a obchodů v postižených regionech.

„V našem boji s pandemií je to něco nového. Ale jsem přesvědčená o tom, že je to nutně potřeba,“ uvedla Merkelová ve svém pravidelném videopodcastu. „Pomůže nám to dosáhnout toho, abychom třetí vlnu pandemie nejdříve zpomalili, pak zastavili a pak zcela obrátili,“ dodala.

Institut Roberta Kocha (RKI) v sobotu také oznámil, že mezi země s vysokým rizikem nákazy koronavirem nově zařadil Indii.

To znamená, že němečtí občané, kteří se od pondělka z Indie budou vracet, musí mít negativní test na koronavirus a nastoupit do dvoutýdenní karantény. Cizince z Indie úřady přes německé hranice vůbec nepustí.

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem nakazilo zhruba 3,27 milionu lidí. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 2,88 milionu lidí.

Šíření koronaviru v Německu zrychlilo. Nutná jsou celostátní omezení

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu v pátek večer stouplo na 1,08 z 1,01 předchozí den. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese.

Současný údaj znamená, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba 108 dalších lidí. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu.

Německo v červnu nabídne vakcínu všem

„Situace zůstává velice, velice složitá,“ řekl v pátek německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Varoval před přetížením zdravotnického systému, protože na jednotkách intenzivní péče leží více než pět tisíc pacientů s covidem-19. Takový stav byl v Německu naposledy v polovině ledna. „Opět musíme přemýšlet nad překládáním pacientů,“ dodal Spahn.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Německo nyní 164,4 nakažených. O den dříve jich bylo 164 a před týden 160,7.

Do získání kolektivní imunity díky očkování je nutné podle Spahna důrazně omezit kontakty. Spahn dodal, že první dávku očkování už v Německu získalo 22 procent z 83milionové populace a že sedm procent již vakcinační cyklus dokončilo. Zopakoval své prohlášení, že v červnu Německo nabídne vakcínu všem zájemcům bez upřednostňování.

„Důležitá je v tomto případě předložka. Nebude to od června, ale v červnu. Ne od prvního června, ale v průběhu června. A neznamená to, že každý pak během jednoho týdne po registraci dostane termín,“ vysvětlil.

9. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video